Ce se mănâncă de Crăciun pe mapamond?
Ziua de Crăciun încununează sfârșitul postului, cu mese întinse, pline de bunătăți la care gospodinele au început să muncească cu multe zile înainte. Dar ce mai contează efortul depus, când toată familia s-a adunat în jurul mesei bogate și toți sunt gata să sărbătorească așa cum se cuvine alături de cei dragi! De sute de ani, oamenii din orice colț al lumii au întins de Crăciun mese îmbelșugate, meniul îmbogățindu-se de la an la an cu feluri de mâncare dintre cele mai alese. De exemplu, în sudul Italiei, masa obișnuită din ajunul Crăciunului poartă numele de „Sărbătoarea celor șapte pești” și cuprinde în mod tradițional pește sau crustacee (șapte soiuri – caracatiță, hamsii, anghilă sau scoici). La cina islandeză de Crăciun se consumă pasărea ptarmigan, alături de miel afumat, cu garnituri de mazăre, cartofi, fasole. Fructele lychee sunt un răsfăț de sărbători în Madagascar. Pe aceste meleaguri, pe 25 decembrie, familiile îmbracă cele mai bune haine și se strâng cu toții pentru o cină unde vedetă este o tocană de pui cu nucă de cocos, usturoi și ghimbir.
Ca orice copil, de-abia așteptam să vină Crăciunul! Ziua începea cu micul dejun, când, lângă un pahar de lapte fierbinte, primeam un platou „cu de toate”: caltaboș, tobă, feliuțe subțiri de slănină afumată, caș pufos preparat de bunica în casă, felii groase de pâine coaptă pe plită, unse cu unt galben și gras. La masa de prânz ne așezam cu toții, bunici, părinți și copii, și era o hărmălaie care îmi plăcea nespus.
Meniul principal era format din sarmalele în foi de varză și de tigaia plină-ochi cu carne prăjită și cu cârnați rumeniți care lăsau în urma lor un miros de înnebuneau toate pisicile din vecini. După ce ne odihneam o jumătate de oră, o luam de la capăt cu desertul. Pe un platou imens, bunica așeza felii generoase de cozonac plin cu nucă, rom și rahat, plăcintă cu brânză și stafide și nelipsitele „tăvălite” date prin sos de ciocolată și acoperite cu un strat gros de nucă.
În timp ce, pentru români, Crăciunul este sinonim cu preparatele din carne de porc, vedeta ultimilor ani din farfuriile vest-europenilor este... curcanul (în Marea Britanie servit alături de sos gravy și gem acrișor, în Franța cu umplutură de castane, în Olanda cu multe legume de iarnă).
În afara Europei lucrurile se complică, apelându-se la fast-fooduri și grătare pentru masa din 25 decembrie. De-a lungul vremii, pe lângă felul principal din carne, meniul de Crăciun a crescut ca Făt-Frumos, ajungând să cuprindă antreuri exotice, deserturi și preparate create special pentru această ocazie, băuturi „de societate” (cidru, vin fiert sau... eggnog).
Antreuri și supe care să deschidă apetitul
În Spania, după entremeses (feluri de mâncare reci, servite înaintea felului principal, precum sortimente de mezeluri – jamón, chorizo, morcilla –, fructe de mare, tartine, ouă umplute), poți liniștit să te ridici de la masă sătul. Dar ar fi păcat, pentru că nu te-ai mai putea bucura de un platou cu dulciuri sau de o cupă de cava (echivalentul șampaniei din Franța sau a prosecco-ului italian).
Sopa de galets este o supă gătită în mod tradițional de Crăciun, care se mănâncă de obicei în Catalonia. Această supă caldă de iarnă este preparată cu un sos de carne și conține paste făinoase sub formă de scoică, numite galets, uneori umplute cu carne.
Antreuri din carne de miel, humus și legume, tabbouleh (salata din Orientul Mijlociu făcută din roșii, pătrunjel, ceapă și mentă) sunt pe masa de Crăciun în Liban.
Masa de Crăciun în Ucraina începe cu o versiune îmbunătățită a colivei de la noi, kutia, făcută din arpacaș, nucă, semințe de mac, miere, stafide. Urmează o supă acră (borș) din sfeclă (fără carne) și varenyky (găluște umplute cu cartofi sau varză, fierte și servite cu smântână, asezonate cu ceapă și alte verdețuri).
Bufet suedez cu hering marinat, salată de sfeclă, cârnați afumați
Celebrul „bufet suedez” este prezent și în cadrul julbord (așa cum se cheamă masa de Crăciun în Suedia). Cele mai întâlnite antreuri sunt cele preparate din hering marinat și alte feluri de pește, mezeluri (șuncă, cârnați afumați), pateuri și terine.
Vecinii danezi savurează tarte cu ciuperci, tartar din somon, salată de hering cu verdețuri, mousse din ton și salată de sfeclă, iar finlandezii încep masa de Crăciun cu icre de pește, somon, salate din pește și pate de ficat.
În Polonia, mesenii servesc mai întâi o supă, la alegere: înroșită cu sfeclă (barszcz) și plină de găluște (uszka), de pește sau de ciuperci. La antreuri, aceștia pot alege dintre ciuperci marinate, rulouri cu varză și o porție sănătoasă de satatka jarzynowa (salată din cartofi fierți, porumb, mărar, castraveți, ouă fierte).
Felul principal, pe bază de carne
Recomandat este ca antreurile să nu fie foarte consistente (deși tentația e mare!), ca fiecare participant la masa de Crăciun să poată să se bucure de felul principal din meniu.
Dacă se întâmplă să sărbătoriți departe de preparatele tradiționale din carne de porc cu care sunteți familiarizat, s-ar putea să vi se pară ciudat să aflați că, în loc de caltaboș, pomana porcului, tochitură sau sărmăluțe în foi de varză murată, în Franța s-ar putea să fiți serviți cu... stridii, creveți și homari.
Mari amatori de fructe de mare și pește consumat în plină iarnă sunt și italienii, care sărbătoresc festa dei sette pesci (sărbătoarea celor șapte pești), așa că fiți pregătiți să fiți tratați cu preparate lipsite de colesterol precum crap, caracatiță, scoici, midii sau anghilă prăjită.
În funcție de regiunea din Spania unde veți merge la masa de Crăciun, s-ar putea ca jamón-ul să fie înlocuit de langustine, creveți, homar, crab sau dorada.
Purcel de lapte la proțap, în Filipine sau Cuba
În India, felul principal al mesei de Crăciun poate să fie porc vindaloo (un derivat al rețetei portugheze de carne de porc marinat în vin și usturoi, carne de vinha d'alhos). Acest sos curry, devenit foarte popular în întregul Imperiu Britanic, se servește alături de orez fiert sau ca atare. Felul de mâncare este foarte popular și în Malaysia, unde este gătit și mai iute decât în India și pe care localnicii îl mănâncă împreună cu pâine naan sau chapati (lipie).
Mai „norocoși” par să fie cei care, în ziua de Crăciun, s-ar afla prin Filipine, Cuba sau Puerto Rico – aici tradiția spune că felul principal din meniu de Noche Buena să fie lechon (un purcel de lapte pregătit pe îndelete la proțap), păstrând tradiția venită pe filiera spaniolă. Alături de o halcă zdravănă de carne suculentă, filipinezii pun și o porție de orez sau spaghete Pinoy (peste care se toarnă un ketchup dulce cu... banane).
Revenind în Europa, lechon-ul se numește în Spania cochinillo și poate fi chiar înlocuit în meniul de Crăciun de către carnea de miel sau de curcan (gătită la cuptor). Chifteluțele suedeze își fac și ele apariția în meniu alături de cartofi în țările scandinave. Islandezii servesc carne de miel/oaie/cal, afumată și feliată foarte subțire, iar elvețienii servesc fondue chinoise (felii subțiri de carne sunt scufundate într-un sos de bulion clocotind, gătirea făcându-se pe loc, la masa festivă). Portughezii își întâmpină oaspeții fie cu pește (cod, caracatiță), fie cu cabrito assado no forno (miel la cuptor asezonat cu cartofi).
Crăciun la grătar sau cu mâncare de la... fast-food?
Masa de Crăciun în Noua Zeelandă și Australia reprezintă un motiv numai bun pentru a găti afară și a profita de vremea caldă din luna decembrie. Orice australian care se respectă va pune pe grătar o selecție de cârnați, burgeri, fripturi și creveți suculenți. Pentru că, de obicei, Crăciunul se serbează în aer liber în Noua Zeelandă, familiile se întrec în încinsul grătarelor pentru a pregăti fructe de mare, dar și pește și creveți. Cine stă să-și piardă vremea cu gătitul simandicos, așa cum fac europenii?
Tradiția mesei de Crăciun în Japonia este și mai lipsită de stresul asociat gătitului sau preparării produselor speciale – 3,6 milioane de japonezi umplu masa festivă cu „găleți” de pui american de la KFC. Lanțul de restaurante a devenit sinonim cu sărbătoarea creștină datorită faptului că acesta a început comercializarea produselor sale în preajma Crăciunului în 1970, atunci când s-a deschis primul KFC din Japonia. Filo-europenii preferă să înlocuiască puiul cu un alt fel de fast-food: pizza!
În Japonia, Pizza Hut, Pizza-La și Domino’s raportează mereu vânzări-record în preajma Crăciunului, mai ales că în această perioadă apar rețete noi: cu pui și legume, carne de vită, brânză Camembert și trufe.
Fragmentul face parte din articolul „Masa de Crăciun pe mapamond”, publicat în numărul 251 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 decembrie - 14 ianuarie, și în format digital pe platforma paydemic.
FOTO: Shutterstock
Mai multe pentru tine...