ceausescu vanatoare

Cabanele de vânătoare rezervate pentru Nicolae Ceaușescu

În munții Făgăraș, pe malul Lacului Bâlea, cabana Paltinul a fost rezervată pentru găzduirea lui Nicolae Ceaușescu. Reședința de vacanță a fost ridicată în anii ‘70 odată cu construcția șoselei Transfăgărășan și era folosită atunci când Ceaușescu participa la vânătoarea de capre negre.

„Locul preferat de vânătoare al lui Ceaușescu se găsea lângă Lacul Bâlea, în munții Făgăraș, la 60 de kilometri distanță de Sibiu. Valea este înconjurată de munți ce ating aproape 2.000 de metri. Un loc ideal pentru caprele negre. Ori de câte ori fostului conducător i se făcea poftă de o vânătoare de capre negre - lui îi era permis totul - un simbolic sunet de corn dădea de veste că toți cei angrenați în hăituială trebuie să fie la posturi. Pentru a scoate animalele din adăposturi, pentru a pieptăna piscurile, ca să se adune, într-o pâlnie, toate caprele negre, aducându-le în bătaia puștii. A unei puști cu lunetă, care nu iartă. Cu astfel de puști se putea trage lejer chiar dintr-o fereastră a vilei. Foc după foc, splendidele animale, atît de rare, cădeau pe capete”scria jurnalistul Joachim Siegerist, în cartea „Ceaușescu. Vampirul roșu” (Hamburg, 1990).

În munții Retezat, cabana Rotunda de pe valea Lăpușnicului, în prezent închisă, a fost destinată primirii lui Ceaușescu și invitaților săi, atunci când aceștia participau la vânătoare.

Cabana a fost construită în anii ‘70, atunci când în vecinătatea acesteia, la circa 1.000 de metri altitudine, mii de oameni munceau la Amenajarea hidroenergetică Râul Mare - Retezat și la construcția barajului Gura Apelor.

Cabana Rotonda din Retezat (foto: Daniel Guță / ADEVĂRUL)
Cabana Rotonda din Retezat (foto: Daniel Guță / ADEVĂRUL)

Ceaușescu a vizitat șantierul de la Gura Apelor în 1982, iar în 1984 s-ar fi întors în Retezat la singura sa vânătoare. Nu a vrut să rămână însă peste noapte în cabana cu circuit închis, rezervată oficialităților comuniste.

Și vila de protocol din complexul Casa Albă, din Hunedoara, ridicată în anii ‘70 pe malul Lacului Cinciș din Hunedoara a avut o soartă asemănătoare cu a cabanei Rotunda. Ceaușescu ar fi ajuns aici o singură dată, iar după 1990 a rămas închisă.

Vila de protocol de pe malul lacului Cinciș (foto: Daniel Guță / ADEVĂRUL)
Vila de protocol de pe malul lacului Cinciș (foto: Daniel Guță / ADEVĂRUL)

„Vilele lui Ceaușescu” - locuințele luxoase de protocol au ale regimului comunist se regăsesc în aproape toate județele României. După 1990, unele, rămase în administrarea statului român sau ajunse în proprietate privată sunt destinate turismului, altele nu au mai beneficiat de îngrijirea din trecut, fiind nefolosite de mai mulți ani.

Citește mai multe amănunte despre fostele reședințe ale lui Nicolae Ceaușescu pe adevarul.ro 

Mai multe pentru tine...