Aviatorii americani Amelia Earhart și Charles Lindbergh, decorați cu ordinul românesc „Virtutea Aeronautică”
În urmă cu 90 de ani, la 13 ianuarie 1933, aviatorii americani Amelia Earhart și Charles Lindbergh au fost decorați cu ordinul românesc „Virtutea Aeronautică” clasa „Crucea de Aur”.
Ceremonia a avut loc la River Club, cel mai select club sportiv din New York, iar distincțiile au fost înmânate de Carol A. Davila, trimis extraordinar și ministru plenipotențiar (ambasador) al României în Statele Unite ale Americii în perioada 1929-1938, notează Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, pe pagina de Facebook a instituției.
Amelia Earhart (născută 24 iulie 1897; dispărută pe 2 iulie 1937 în Oceanul Pacific; declarată decedată pe 5 ianuarie 1939) a fost un pioner în aviație, militantă pentru susținerea drepturilor femeilor și scriitoare americană. În 1928, Earhart a devenit prima femeie pasageră care a traversat Oceanul Atlantic cu avionul (însoțindu-l pe pilotul Wilmer Stultz), devenind cunoscută în întreaga lume. În 1932, pilotând un avion Lockheed Vega 5B, Amelia Earhart a efectuat singură un zbor transatlantic fără escale, devenind astfel prima femeie care a traversat Oceanul Atlantic la manșa unui avion.
Charles Lindbergh (n. 4 februarie 1902 – d. 26 august 1974) a fost un aviator, ofițer militar, autor și inventator american. În 1927, Lindbergh a efectuat primul zbor fără escală de la New York la Paris, pe o distanță de 3.600 mile (5.800 km), zburând singur timp de 33,5 ore. Deși nu a fost primul zbor transatlantic, a fost primul zbor transatlantic efectuat de o singură persoană, primul zbor transatlantic fără escală între două orașe mari și cel mai lung zbor. Această realizare a lui Charles Lindbergh a stimulat un interes global semnificativ atât pentru aviația comercială, cât și pentru poșta aeriană, revoluționând industria aviației la nivel mondial.
Ordinul „Virtutea Aeronautică” este destinat răsplătirii aviatorilor și a fost creat de Regele Carol al II-lea, prin Decretul regal nr. 2895 din 31 iulie 1930, fiind primul ordin nu numai din România, ci și din lume creat special pentru aviatori. Varianta ordinului din 1930 avea patru clase: „Cruce de Aur”, „Cavaler”, „Ofițer” și „Comandor”. Fiecare variantă avea două tipuri: „de Pace” fără spade și „de Război” cu spade. Ordinul a fost desființat în perioada comunistă și reînființat în anul 2000.
Vezi mai multe imagini pe pagina de Facebook a Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe