Prim-ministrul britanic Winston Churchill, consternat de bombardarea Catedralei din Coventry de către naziști (© William George Horton / Wikimedia Commons)

A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?

Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, în scopul protejării secretului – că britanicii puteau exploata comunicațiile cifrate germane – Churchill nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană. Cu alte cuvinte, orașul a fost sacrificat pentru a proteja un secret criptologic. Acesta să fie adevărul sau este vorba despre un mit neexplicat încă?

După cum se știe, în noaptea de 14-15 noiembrie 1940, Luftwaffe a executat un raid masiv asupra orașului Coventry. Deși nu a reușit să afecteze producția militară a fabricilor din acest oraș, raidul a distrus sau avariat o serie de monumente istorice, cum ar fi Catedrala din Coventry. Un document NSA declasificat demontează acest mit referindu-se la un aspect tehnic operațional.

Deși decriptau comunicațiile cifrate germane, britanicii puteau afla cel mult de pregătirea unui raid german, dar nu și ținta atacului, care de obicei nu se specifica în mesaje. Deși Churchill știa că un raid era iminent, nu avea nici cea mai vagă idee că ținta aleasă era Coventry. O sursă apropiată fostului premier britanic a declarat după război că, de fapt, Churchill credea că ținta va fi Londra.

Deseori, ținta atacurilor nu era dezvăluită în mesajele de planificare a raidurilor din considerente de securitate operațională, practic până în ultimul moment echipajele nu știau care va fi obiectivul. În timpul bombardamentelor aeriene asupra țintelor britanice, piloții germani urmau un fascicul de navigație spre obiectiv emis dintr-o bază germană din Franța (Knickebein). În momentul în care pilotul se intersecta cu un fascicul identic emis de la o bază din Norvegia, dădea comanda de lansare a bombelor.

Regele George al VI-lea printre ruinele Catedralei din Coventry (© Profimedia)
Regele George al VI-lea printre ruinele Catedralei din Coventry (© Profimedia)

Informațiile BONIFACE (ULTRA) și-au adus o contribuție oarecum limitată la avertizarea și pregătirea forțelor britanice în fața invaziei germane – Operațiunea Seelowe. Din aceste punct de vedere, lunile august și septembrie 1940 au fost critice. Churchill era frustrat, deoarece BONIFACE/ULTRA nu furniza informații despre zonele de debarcare alese, efectivele și unitățile implicate sau calendarul debarcării. Este important să distingem faptul că în perioada august-decembrie 1940, când plana amenințarea invaziei insulelor britanice, criptanaliștii britanici care, deși decodau o parte însemnată a traficului Luftwaffe (ne referim la RED), nu reușeau să descifreze mesajele Kriegsmarine.

Informațiile provenite din decriptarea mesajelor RED ale Luftwaffe erau mai utile, desigur, Comandamentului Aviației de Vânătoare, deoarece furniza indicii despre un atac aerian, dar erau inutile pentru Royal Navy sau forțele terestre. Atât traficul rețelei operative a Heer sau cel al Abwehr (care utiliza mult mai securizata versiune Enigma G) erau impenetrabile la acea vreme. Cifrul DOLPHIN al Kriegsmarine nu a fost spart cu certitudine decât în iunie 1941, iar cifrurile Heer și ale Abwehr au rămas intacte până în octombrie 1941.

Prin februarie 1941, „Bătălia undelor” era aproape câștigată. Ultimul raid masiv asupra Londrei a fost executat pe 10-11 mai. Începând cu luna mai 1941, majoritatea unităților de bombardiere germane au fost dislocate în est, în vederea Operațiunii Barbarossa.

Impactul informațiilor BONIFACE(ULTRA) asupra deznodământului Bătăliei Angliei rămâne un subiect deschis, deși istoriile oficiale pretind că nu a existat niciun impact semnificativ. Oricare ar fi adevărul și fără a știrbi din meritul piloților britanici, este indiscutabil faptul că decriptările Enigma și avertizările Serviciului Y au contribuit la înfrângerea Luftwaffe, furnizând informații detaliate și oportune despre intențiile și compunerea formațiilor aeriene germane care urmau să execute atacurile aeriene.

Acest text este un fragment din articolul „Bătălia codurilor”, publicat în numărul 46 al revistei „Historia Special” (revista:special/46), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 29 martie - 28 iunie 2024, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără acum!
Cumpără acum!

Foto sus: Prim-ministrul britanic Winston Churchill, consternat de bombardarea Catedralei din Coventry de către naziști (© William George Horton / Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...