Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inedit „Povești parfumate”
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.
„Nu este intențiunea mea să descriu viața lui Pasteur, nici să expun opera sa, scopul meu este mai înalt, vreau să fac să profite țara mea de învățăturile ce reies din viața lui Louis Pasteur”, rostea, în chip solemn, dr. Victor Babeş în 1922.
În direct puteți asculta în premieră ON AIR, pe postul Radio Romania Cultural de luni până vineri, de la ora 17.00, iar pe site-ul nostru găsiți înregistrarile împodobite și cu imagini.
În anul 1914 începea Primul Război Mondial. După doi ani de neutralitate, România intra, acum ori niciodată, de partea Antantei, având ca deziderat suprem Marea Unire. După ocuparea capitalei de către trupele feldmareșalului von Mackensen, Regele Ferdinand, Regina Maria, oficialitățile, armata română și guvernul se vor retrage în exil (refugiu), la Iași, în Moldova.
Savantul Victor Babeș a fost întrebat dacă părăsește Institutul de Bacteriologie de pe cheiul Dâmboviței și se retrage și el la Iași. Răspunsul a fost un nu hotărât. Explicația era următoarea: tocmai izbucnise febra tifoidă și, mai ales, tifosul exantematic și Babeș a considerat că poate fi de folos la București. Așadar, a rămas în capitală, scrie Muzeul Victor Babeș, pe pagina de Facebook a instituției.
După război, după Marea Unire, în presa ieșeană îndeosebi, Victor Babeș a fost învinuit de colaboraționism, fiind catalogat drept filogerman, la fel ca Marghiloman, Antipa, Arghezi, Slavici, Gusti și alți politicieni și intelectuali. Babeș, care nu a fost atras de politică, a încercat să se disculpe susținând că el doar a cercetat să lucreze în laborator. Pe fondul acestei denigrări, supărat pe oficialitățile din București, se va retrage la Cluj (1919), unde va pune bazele catedrei de medicină din cadrul universității clujene care-i poartă numele: Babeș-Bolyai.