p 11 Carol al II lea WC jpg

Calendar 4 ianuarie: 1926 - Parlamentul a votat îndepărtarea prințului Carol de la succesiune

1841 - S-a născut chimistul Petru Poni, unul dintre fondatorii școlii românești de chimie (d. 1925).

1877 - S-a născut lingvistul, filologul și memorialistul Sextil Pușcariu (d. 1948).

1926 - Parlamentul a votat îndepărtarea prințului Carol (viitorul rege Carol al II-lea) de la succesiune („Actul de la 4 ianuarie”) și recunoașterea prințului Mihai ca principe moștenitor al României.

În anul 1925, principele Carol a cunoscut-o la unul dintre evenimentele Fundaţiei Regele Carol I, al cărei preşedinte onorific era, pe Elena Lupescu.

Când, în august 1925, Regina Maria s-a întors dintr-o vacanţă în Europa, a aflat că mariajul principelui moştenitor era pe cale să se dezintegreze. Într-o discuţie pe care a avut-o cu nora ei, regina a aflat de legătura serioasă a lui Carol cu Elena Lupescu, despre care i-a şi spus lui Barbu Ştirbey: „Este unul din acele necazuri intime care ar putea deveni public“.

La 7 noiembrie 1925, principele Carol şi principesa Elena au apărut pentru ultima oară împreună în public, cu ocazia unei expoziţii florale în Bucureşti. În pofida istoriilor despre legătura lui Carol, Sitta zâmbea cordial participanţilor la expoziţie, iar Carol respecta toate gesturile de amabilitate exterioară. Totuşi, mamei sale Carol îi părea complet schimbat, aşa că regele şi regina au considerat că o vacanţă în străinătate i-ar putea face bine fiului lor.

Lovitura de trăsnet: Carol renunţă la tron

La Londra, principele Carol a fost oaspetele rudelor sale din familia regală britanică, comportându-se cât se poate de normal, fără să dea nici cel mai mic semn că ar putea face ceva ieşit din comun. Primul semnal al dezertării a venit de la sora sa Ileana, care se afla la studii în Anglia şi căreia Carol îi promisese că o va însoţi pe drumul spre casă pentru a-şi petrece vacanţa.

În ziua în care cei doi urmau să se întâlnească, Ileana a primit un telefon prin care Carol o anunţa că a plecat la Paris, ca s-a întâlnit cu Elena Lupescu şi că, de acolo, au pornit deja spre Milano.

Astfel că, înainte de Crăciun, principesa Elena a apărut la Cotroceni cu scrisori de la Carol adresate ei şi reginei, precum şi cu o renunţare oficială la dreptul lui la tron adresată Regelui Ferdinand. La aflarea veştii, Regina Maria a rămas uluită – suverana nota în jurnal: „Carol nu se întoarce! Carol a repetat prima dezertare. El ne scrie cu sânge rece şi fără dragoste că abandonează totul, că este înţeles greşit, subapreciat, desconsiderat şi în consecinţă s-a hotărât să renunţe la tron şi să dispară. Niciun regret, numai acuzaţii că este persecutat, umilit. Am trimis după Majestatea Sa... Toţi trei stăteam ca loviţi de trăsnet. Îl aşteptam pe Barbu. A venit. Când i-am spus, aproape a avut un colaps“.

Pe 4 ianuarie 1926, Parlamentul ia act de renunțarea lui Carol la tron și-l declară prinț-moștenitor pe Mihai, care de-abia împlinise 4 ani. Un an mai târziu, pe 20 iulie 1927, se stingea din viață la Sinaia Regele Ferdinand. Peste doar câteva ore, Mihai, în vârstă de 5 ani și nouă luni, era proclamat Regele României.

Însoțit de mama lui, regele-copil a mers la Catedrala patriarhală, apoi în sediul Parlamentului, unde regenții au depus jurământul în numele lui. Căci pe perioada minoratului său, atribuțiile regale urmau să fie efectiv exercitate de către o Regență compusă din trei membri: patriarhul Miron Cristea, prințul Nicolae (fratele lui Carol și unchiul lui Mihai) și Gh. Buzdugan, președintele Înaltei Curți de Casație.

1954 - A murit poeta Elena Farago (n. 1878).

1958 - Sputnik 1, primul satelit artificial al Pământului, lansat de Uniunea Sovietică în 1957, s-a prăbușit de pe orbită pe Pământ.

1960 - A murit dramaturgul francez Albert Camus, laureat al Premiului Nobel în 1957 (n. 1913).

1980 - Ca răspuns la invazia sovietică în Afghanistan, la 27 decembrie 1979, președintele american Carter a suspendat vânzările de tehnologie și grâne către URSS, iar câteva zile mai târziu a cerut Congresului să amâne ratificarea Tratatului SALT II.

1999 - Greva minerilor din Valea Jiului. Aproape 15 000 de mineri de la Compania Naționala a Huilei din Valea Jiului au început o grevă pentru a obține mărirea salariilor și renunțarea la programul de închidere a minelor nerentabile, amenințând că vin la București, în cazul în care revendicările lor nu vor fi satisfăcute.

Mai multe pentru tine...