Viktor Orbán și Vladimir Putin, în 206 (© kremlin.ru)

Ungaria: UE ar trebui să înceteze să mai adauge sancţiuni Rusiei

📁 Istorie recentă
🗓️ 24 iunie 2022

Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai adauge sancţiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina şi, în schimb, să facă presiuni pentru o încetare a focului şi începerea negocierilor, a declarat joi un consilier de rang înalt al premierului ungar Viktor Orban, relatează Reuters.

„La sfârşitul zilei, Europa va fi de partea perdantă a acestui război din cauza problemelor economice. Recomandarea noastră ar fi să oprim procesul de sancţionare”, a declarat Balazs Orban, consilierul premierului maghiar, conform Mediafax.

Ungaria este una dintre cele mai pro-ruse ţări din UE, puternic dependentă de gazul şi petrolul rusesc. Rusia construieşte, de asemenea, un reactor nuclear pentru Ungaria. Budapesta a blocat ultimul pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, care includea o interdicţie a importurilor de petrol rusesc, până când a negociat o excepţie pentru ea însăşi.

„În momentul de faţă, ceea ce experimentăm este că, cu cât acceptăm mai multe sancţiuni, cu atât suntem într-o situaţie mai proastă. Şi ruşii? Da, îi doare şi pe ei, dar supravieţuiesc. Şi ceea ce este şi mai rău, ei continuă în Ucraina”, a declarat Balazs Orban.

De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, Uniunea Europeană a convenit asupra a şase pachete de sancţiuni care includ îngheţarea activelor şi interzicerea vizelor pentru oligarhii şi oficialii ruşi, controlul exporturilor, îngheţarea activelor băncilor centrale, deconectarea băncilor de la sistemul de mesagerie SWIFT şi interzicerea importurilor de cărbune şi petrol rusesc. Cu toate acestea, Balazs Orban a declarat că UE ar trebui să îşi schimbe tactica.

„Am ajuns la un punct în care ne dăm seama că am urmat strategia timp de patru luni, avem unele realizări, dar dacă se continuă aşa, conform unei gândiri rezonabile, se va sfârşi într-un mod rău pentru Europa. Aşa că trebuie să ne gândim la ceva. Negocieri, încetarea focului, pace. Diplomaţie. Aceasta este soluţia noastră”, a spus Balazs Orban.

Viktor Orbán și Vladimir Putin, în 206 (© kremlin.ru)