Un mormânt vechi de peste 4 400 de ani, descoperit în Egipt / VIDEO  jpeg

Un mormânt vechi de peste 4.400 de ani, descoperit în Egipt / VIDEO

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 19 decembrie 2018

Un mormânt cu o vechime de 4.400 de ani a fost descoperit în situl din Saqqara, în apropiere de Cairo, de către o misiune arheologică egipteană. Mormântul aparține unui numit Wahtye, care a trăit în timpul celei de-a V-a dinastie egipteană (între 2.500 și 2.300 î.e.n).

Mormântul construit în timpul domniei faraonului Neferirkare Kakai este "excepțional de bine conservat, colorat cu sculpturi la interior. El aparținea unui preot de rang înalt", a declarat ministrul Antichităților din Egipt, Khaled el-Enany.

Descoperirea conține în special "scene care îl înfățișează pe proprietarul mormântului cu mama sa, soția și familia, precum și nișe cu statui colorate ale defunctului și ale familiei sale", precizează ministerul Antichităților într-un comunicat.

Un număr de 18 nișe și 24 de statui au fost descoperite, potrivit aceleiași surse, care a dezvăluit că în partea de jos a mormântului se află alte 26 de nișe mai mici.

În noiembrie, în același sit de la Saqqaa, autoritățile egiptene au anunțat descoperirea a șapte morminte, dintre care patru datează de peste 6.000 de ani. Arheologii au descoperit scarabei și pisici mumificate.

Situl Saqqara, în sudul orașului Cairo, este o vastă necropolă în care se află celebra piramidă a faraonului Djeser, prima din epoca faronică egipteană. Acest monument, construit către anul 2.700 î.e.n. de arhitectul Imhotep, este considerat drept unul dintre cele mai vechi monumente de pe suprafața pământului.

Foto: Captură VIDEO Euronews