Un an de activităţi culturale în Riga şi în Umeå, capitalele culturale europene în 2014
Pe 17, respectiv 31 ianuarie încep programele culturale ale capitalelor europene din 2014, şi anume Riga, capitala Letoniei, şi Umeå, un oraş din Suedia, situat în provincia Västerbottens.Pe 18 ianuarie, oamenii din Riga vor susţine cultura. Persoanele din public vor evoca evenimentele din 1989, când în timpul campaniei „Calea Baltică“, oameni din Letonia, Estonia şi Lituania au format un lanţ uman pentru a milita pentru independenţa lor faţă de fosta Uniune Sovietică. Letonii vor marca acest moment din istorie dând din mână în mână cărţi.
Astfel, Riga va deschide festivităţile cu evenimente speciale la muzee, cafenele şi alte locuri de întâlnire, incluzând expoziţii despre chihlimbarul baltic şi despre impactul Primului Război Mondial asupra culturii. În 1989, în timpul campaniei "Calea Baltică", oameni din Letonia, Estonia şi Lituania au format un lanţ uman pentru a milita pentru independenţa lor faţă de fosta Uniune Sovietică.
De asemenea, comisarul Androulla Vassiliou, împreună cu Andris Piebalgs, comisarul european responsabil de cooperarea internaţională pentru dezvoltare, vor participa la o serie de evenimente, inclusiv la lansarea programului „Taste and Feel 2014!“, care va oferi publicului o imagine de ansamblu privind programul cultural.
Coregrafii de lumini şi muzică pe malul râului
Lansarea programelor culturale la Umeå-cea mai nordică localitate europeană care obţine acest titlu de capitală europeană-va avea loc în weekendul 31 ianuarie-2 februarie, cu deschiderea „Burning Snow“. Principalele evenimente se vor desfăşura pe şi în jurul râului Umeälven, cu o coregrafie de lumini şi muzică.
„Acesta este un moment pentru care Riga şi Umeå s-au pregătit-şi l-au aşteptat-, de la selecţia lor în programul «Capitală europeană a culturii». Evenimentele de deschidere vor marca începutul a ceea ce va reprezenta un an extraordinar al activităţilor culturale, dedicat nu numai persoanelor din oraşele şi din regiunile învecinate, dar şi celor care vin din locuri mai îndepărtate. (Programul, n.r.) «Capitala culturală europeană» a fost un succes fantastic timp de 30 de ani. (...)
Titlul este foarte important pentru turism, crearea de locuri de muncă şi regenerare", a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.
Sibiul, capitala culturală europeană în 2007
Programul „Capitală culturală europeană“ a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu, printre care şi Sibiu, în 2007. Din anul 2000, acest titlu poate fi împărţit între două oraşe. Anul acesta, titlul a fost împărţit de oraşele francez Marsilia şi slovac Kosice.Citeste mai mult: adev.ro/myrp0a