image

Turcia sprijină aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 29 iunie 2022

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a declarat, marţi, că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei şi Suediei la NATO, în prima zi a summitului Alianţei Nord-Atlantice din capitala spaniolă, Madrid.

Liderul finlandez Niinisto a spus că decizia a venit după ce cele trei ţări au semnat un memorandum comun care subliniază angajamentul ”de a-şi extinde sprijinul deplin împotriva ameninţărilor la adresa securităţii celeilalte (n.r. ţări)”, conform adevarul.ro.

„Paşii concreţi ai aderării noastre la NATO vor fi conveniţi de aliaţii NATO în următoarele două zile, dar această decizie este acum iminentă”, a conchis el.

„Ca rezultat al întâlnirii, miniştrii noştri de externe au semnat un memorandum trilateral care confirmă că, la summitul (NATO) de la Madrid din această săptămână, Turcia va sprijini invitarea Finlandei şi Suediei deveni membre NATO”, a declarat preşedintele Sauli Niinisto, potrivit unui comunicat al preşedinţiei finlandeze.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat anterior că Finlanda şi Suedia trebuie să îşi modifice legislaţia pentru a putea adera la NATO, în caz contrar Turcia urmând să facă uz de dreptul său de veto.

Ankara a obiectat încă din 13 mai faţă de primirea în Alianţă a celor două ţări nordice, pe motiv că acestea acceptă pe teritoriul lor persoane legate de grupări considerate teroriste, inclusiv Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Un alt motiv invocat este că Finlanda şi Suedia au sistat în 2019 exporturile de armament către Turcia.