Tunul-catafalc al lui Carol I, utilizat pentru transportarea rămășițelor lumești ale regelui
În cadrul acțiunilor de reorganizare a expoziției în aer liber de tehnică militară care va fi amplasată în curtea Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, are loc și restaurarea pieselor de artilerie din colecția muzeului.
În acest context, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” informează că restaurarea primului tun din parcul de artilerie este finalizată. Primul tun ales pentru restaurare este unul dintre cele mai importante piese din colecția de artilerie a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”. Este vorba de un tun Krupp C/64 de calibrul 78,5 mm, cu numărul „132”, capturat de armata română în timpul Războiului de Independență de la armata otomană și care a fost folosit pe post de catafalc la ceremoniile funerare ale Regelui Carol I.
Acest tun a fost utilizat pentru transportarea rămășițelor lumești ale regelui, în conformitate cu dorința testamentară a acestuia, de la castelul Peleș la gara din Sinaia, în ziua de 30 septembrie/11 octombrie 1914 și mai apoi, la Curtea de Argeș, de la gară la locul de veci, Mânăstirea Curtea de Argeș, în data de 3/16 octombrie 1914.
Lucrarea de restaurare s-a desfășurat la o bază specializată în repararea pieselor de artilerie, din Târgoviște și a necesitat curățarea la luciu metalic, efectuarea reparațiilor necesare, urmate de aplicarea grundului și a stratului de vopsea finală.
Partea din lemn a roților a fost complet refăcută la o unitate militară specializată din Sibiu. Pentru refacere a fost folosit lemn de esență tare, tratat special, la care s-au adăugat toate elementele metalice originale.
Tunul a fost vopsit în conformitate cu prevederile Ordinului de Zi pe Oaste nr. 17, din 13 aprilie 1869, referitoare la „văpsitul materialului de artilerie în culórea castanie (maro)”. Țeava a fost vopsită negru pentru a fi cât mai aproape de aspectul țevilor de tun din acea perioadă, când acestea erau doar brunate.
Inscripțiile de pe țeavă, deosebit de importante, au fost protejate și evidențiate pentru a putea fi ușor de citit. Culoarea aleasă este cea folosită de armata română în timpul Războiului de Independență. Aceasta este foarte probabil să fi fost culoarea aleasă pentru tun, când a fost pregătit pentru ceremoniile funerare la care a fost utilizat în anul 1914.
După desfășurarea ceremonialurilor funerare de la Curtea de Argeș tunul a rămas la Mânăstirea Curtea de Argeș. Acolo a fost însoțit de un alt tun Krupp C/64 capturat de la arma otomană, cu numărul „131”. Și acesta probabil a fost adus tot de la Sinaia, în 1914.
Cele două tunuri au rămas la Curtea de Argeș până în 1964, când au fost donate Muzeului Militar Central, de la acea dată. De aducerea acestor tunuri s-a ocupat prof. Cristian Vlădescu. În actul de transfer al acestora se menționează că cele două tunuri nu aveau roți. Probabil fiind păstrate afară, roțile s-au degradat în 50 de ani și au fost demontate. După intrarea în patrimoniu, cele două tunuri au primit roți și au fost expuse în parcul muzeului până în anul 2020, când au început pregătirile pentru șantierul de reamenajare a curții interioare a acestuia.
La 110 ani de la moartea Regelui Carol I, pe 10 octombrie 2024 tunul va face parte dintr-o expoziție temporară de prezentare a piesei, organizată în holul de onoare al muzeului. Alături de acesta, expoziția va prezenta o uniformă ce i-a aparținut Regelui Carol I și o uniformă de ofițer model 1912, în ținuta de ceremonie de doliu, așa cum s-a purtat la ceremoniile funerare ale Regelui Carol I, din 1914. După încheierea expoziției temporare, tunul va fi mutat în expoziția permanentă, dedicată Războiului de Independență. Păstrarea în interior va proteja cel mai bine această piesă, deosebit de valoroasă pentru patrimoniul național.
„Dorim să mulțumim unităților militare și specialiștilor, atât de la Târgoviște cât și la Sibiu, care au participat la conservarea piesei”, menționează Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, pe pagina de Facebook a instituției.
Foto sus: Regele Carol I al României a murit la 27 septembrie/10 octombrie 1914
Mai multe pentru tine...