Trei tabere fortificate romane, descoperite în deșertul din nordul Arabiei (© F. Bqa'in / cambridge.org)

Trei tabere fortificate romane, descoperite în deșertul din nordul Arabiei

Un grup de cercetători de la Universitatea Oxford din Marea Britanie a identificat trei tabere fortificate romane în deșertul din nordul Arabiei.

Descoperirea poate reprezenta o dovadă a potențialelor atacuri surpriză din timpul unei campanii militare romane nedovedite anterior, asociată cu anexarea de către romani în anul 106 e.n. a Regatului Nabateean, o civilizație cu centrul în orașul Petra, aflat pe teritoriul actual al Iordaniei, notează Agerpres.

Dr. Michael Fradley, care a condus cercetarea, a identificat pentru prima dată taberele foarte bine conservate cu ajutorul Google Earth.

„Aceste tabere reprezintă o nouă descoperire spectaculoasă și oferă o nouă perspectivă importantă asupra campaniei romane din Arabia. Forturile și fortărețele romane arată cum Roma controla o provincie, însă taberele temporare dezvăluie cum aceasta era dobândită inițial”, a spus dr. Mike Bishop de la Universitatea Oxford, expert în armata romană.

Cercetătorii sugerează că taberele ar fi fost construite de armată pe post de baze temporare pentru soldați în timp ce aceștia mărșăluiau în campanie.

„Nivelul de conservare al taberelor este într-adevăr remarcabil, mai ales că este posibil să fi fost folosite doar câteva zile sau săptămâni. Ei au mers de-a lungul unei rute periferice a caravanelor care lega Bayir de Dumat al-Jandal. Acest lucru sugerează o strategie de a ocoli traseul mai frecventat, mai jos de Wadi Sirhan, adăugând un element de surpriză atacului”, a precizat Fradley.

Foto: © F. Bqa'in / cambridge.org
Foto: © F. Bqa'in / cambridge.org

Deoarece distanța dintre fiecare tabără este de 37 - 44 de kilometri, cercetătorii bănuiesc că această distanță era prea mare pentru a fi traversată de infanterie într-o singură zi. Prin urmare, ei sugerează că taberele au fost construite de o unitate de cavalerie care putea să parcurgă un asemenea teren sterp într-o singură zi, eventual pe cămile.

Pe baza distanței dintre tabere se estimează, de asemenea, că o altă tabără ar fi putut fi situată mai la vest, în zona viitorului fort omeiad și a stației de alimentare cu apă de la Bayir.

Potrivit studiului, taberele recent descoperite se află în linie dreaptă spre Dumat al-Jandal, în ceea ce este în prezent Arabia Saudită, dar care era la acea vreme o așezare în estul Regatului Nabateean.

Conform cercetătorilor, descoperirile sugerează că Roma a trebuit să forțeze preluarea acestuia, în timp ce istoria romană susține că transferul de putere a fost un eveniment pașnic, la sfârșitul domniei ultimului rege nabateean.