Tezaure îngropate de milenii, descoperite de căutătorii moderni de comori
Detectoriştii, sau căutătorii moderni de comori, sunt din ce în ce mai prezenţi în peisajul arheologic actual. Graţie tehnologiei, tezaure îngropate de milenii au fost aduse la lumină de hazard, detecţia fiind un domeniu care are din ce în ce mai mulţi adepţi în România ultimilor ani.
Pasionaţi de arheologie, dar altfel decât cea tradiţională, sunt destui şi prin Neamţ. Înarmaţi cu aparate şi colindând locuri mai puţin umblate, unii au fost inspiraţi, având cu ce se „lăuda“. Unul dintre ei este Marius Irimia, actualul viceprimarul municipiului Piatra Neamţ, care de ani şi ani colindă judeţul.
În timp, el a adus la lumină vreo zece tezaure monetare şi diverse artefacte. În ceea ce priveşte monedele, a descoperit peste 1.000, în special denari romani, unele intacte, în vase de tazaurizare. Cum teritoriul Neamţului nu era parte a Imperiului Roman, se bănuieşte că acestea au ajuns aici în urma schimburilor comerciale.
Marius Irimia are la activ şi alte descoperiri, printre care o sabie veche de peste 4.000 de ani. Una dintre cele importante este un topor de aramă, cu braţele dispuse în cruce, cu un braţ cu tăişul orizontal şi celălalt cu tăişul vertical, perpendicular unul pe celălalt. L-a găsit pe 12 ianuarie 2020, în zona comunei Mărgineni, alături de el fiind şi resturi ceramice.
„E din perioada Cucuteni, una dintre cele mai misterioase civilizaţii ale eneoliticului. Este printre primele modele apărute în România, în urmă cu 6000 de ani. Un simbol al puterii, fie ca simbol individual (însemn al puterii şefului de trib, un fel de sceptru), fie ca simbol al întregii comunităţi. Era un obiect de paradă, folosit în ceremoniile magico-religioase“, explică Marius Irimia.
În februarie 2016, dăduse peste alt topor de bronz cu gaură de înmănuşare transversală de tip „Monteoru“, vechi de 3800 - 3500 de ani. Despre pasiunea sa, Marius Irimia, spune că, înainte de a cutreiera în lung şi lat ţinutul Neamţului, se informează din diverse cărţi şi tratate de istorie, pentru o găsi acele locuri unde ar putea fi vestigii arheologice.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro.