Portret al lui Eugeniu de Savoya, de la începutul secolului al XVIII-lea (© Wikimedia Commons)

Suvenir istoric: ziua eliberării Timișoarei de sub otomani de către Eugeniu de Savoya

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 21 octombrie 2024

Muzeul Național al Banatului (MNB) a prezentat un suvenir istoric, „Medaliile eliberării”, pentru a marca data de 18 octombrie 1716, când cetatea Timișoarei a fost eliberată de către prințul Eugeniu de Savoya de sub stăpânirea otomană.

Muzeograful MNB, Raoul Şeptilici, spune că Muzeul Național al Banatului are 11 astfel de medalii, majoritatea din argint.

Eliberarea s-a făcut cu ajutorul armatei Imperiului Romano-German, care, pe 18 octombrie 1716, chiar de ziua lui Eugeniu de Savoya, a intrat în Timișoara prin poarta Forforosa, actualul Palat Eugeniu de Savoya, construit în 1817, în actuala zonă ultracentrală a orașului.

„Pe 18 octombrie, era chiar ziua lui Eugeniu de Savoya, și s-a folosit de această dată pentru a intra triumfal în cetate. Banatul a intrat sub Coroana Habsburgică. S-a pus astfel capăt stăpânirii otomane, deschizând o nouă eră pentru întregul Banat. Așa cum se obișnuia în acele vremuri, victoria a fost imortalizată prin medalii gravate, ca simboluri care au capturat momentele decisive ale epocii. Muzeul Național al Banatului păstrează în patrimoniul său 11 medalii bătute atunci, lucrate de opt gravori. Aceste medalii sunt astăzi mai mult decât simple obiecte de metal, sunt martore ale unei schimbări istorice. Erau medalii din argint, unele omagiază victorii, cum este cea de la Petrovaradin (1716), sau care îl înfățișează pe împărat și pe generalul de Savoya, ori cetatea Timișoarei sau Transilvania, ori un soldat otoman căzut. Sunt și două piese din zinc, un metal alb, iar pentru a nu fi confundate cu cele din argint, aveau inserat în corpul lor un cui de bronz”, arată Raoul Şeptilici, pe pagina de Facebook a MNB.

Potrivit muzeografului, aceste medalii „nu sunt doar relicve reci, ci ecouri discrete ale unei victorii tăcute, încrustate în metal; ele nu vorbesc, dar din liniștea lor, istoria încă tresare”.

Foto sus: Portret al lui Eugeniu de Savoya, de la începutul secolului al XVIII-lea (© Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...