Foto: Facebook /  Ministry of Tourism and Antiquities

Sute de vase de vin, datând de acum 5.000 de ani, descoperite în sudul Egiptului

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 17 octombrie 2023

Sute de vase de vin închise și intacte, datând de acum 5.000 de ani, au fost descoperite în sudul Egiptului de o misiune arheologică egipteană, germană și austriacă, a anunțat duminică Ministerul Turismului și Antichităților de la Cairo.

„Vasele descoperite sunt de dimensiuni mari și se află într-o stare bună de conservare. Iar rămășițele de vin găsite în interior au o vechime de aproximativ 5.000 de ani", a declarat Mustafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților, într-un comunicat, citat de Agerpres.

Misiunea a găsit vasele în mormântul reginei Merneith, din Prima Dinastie (2925 î.Hr.), care ar fi putut fi prima femeie faraon din istorie, în zona Umm al Qaab din orașul Abydos, situat în provincia Sohag.

De asemenea, au fost găsite obiecte de mobilier funerar care ar putea oferi mai multe detalii despre istoria acestei regine, a declarat Dietrich Rau, directorul Institutului Arheologic German din Cairo, în comunicat.

„Lucrările de excavare în mormânt au reușit, de asemenea, să dezvăluie noi informații istorice despre viața reginei și despre perioada domniei sale, iar studiul inscripțiilor de pe una dintre tăblițele găsite în interiorul mormântului a arătat că regina deținea o funcție importantă, ea fiind responsabilă de birourile guvernului central", a mai spus el.

În comunicat, șefa misiunii arheologice, Christiana Kohler, a indicat că studiile efectuate arată că mormântul reginei Merneith ar putea fi singurul al unei femei din Prima Dinastie din necropola Abydos.

Deși băutura populară în Egiptul Antic era berea, vinul era rezervat straturilor sociale înalte, între care faraoni, preoți și nobili.