Strămoşul virusului HIV, mult mai vechi decât se credea
Virusul imunodeficienţei simiene (SIV), presupusul strămoş al virusului HIV, care declanşează maladia SIDA, este, de fapt, mult mai vechi decât credeau oamenii de ştiinţă, apărând în urmă cu circa 75.000 de ani, potrivit unor teste genetice ale căror rezultate au fost publicate în revista americană Science, informeză Mediafax.
Această descoperire ar putea însemna că HIV (virusul imunodeficienţei umane dobândite), apărut în secolul al XX-lea, şi-ar putea păstra caracterul virulent încă destul de mult timp, înainte de a deveni relativ inofensiv, aşa cum este cazul SIV în zilele noastre.
Rezultatele acestor teste, efectuate pe tulpini de SIV descoperite exclusiv la câteva maimuţe de pe insula Bioko, din apropiere de coastele Camerunului, repun sub semnul întrebării estimările iniţiale ale oamenilor de ştiinţă care considerau că acest virus al maimuţelor avea o vechime de doar câteva sute de ani.
Bioko a fost la origini o peninsulă, separată de continentul african după ultima eră glaciară, care a avut loc cu circa 10.000 de ani în urmă.
SIV, virusul ai cărui purtători sunt doar câteva specii de maimuţe, nu provoacă declanşarea maladiei SIDA în cazul celor mai multe dintre aceste animale.
Studiul, publicat în revista americană Science, a demonstrat faptul că a fost nevoie de mai multe zeci de mii de ani pentru ca SIV să evolueze şi să devină inofensiv pentru maimuţe, a explicat Michael Worobey, profesor de ecologie şi biologie la Universitatea Arizona, coordonatorul testelor. Studiul a fost realizat în colaborare cu Preston Marx, expert în virusologie la Universitatea Tulane din New Orleans (SUA).