Statuia pre╚Öedintelui american Theodore Roosevelt va fi ├«ndep─ârtat─â din fa╚Ťa Muzeului de Istorie Natural─â din New York  jpeg

Statuia pre╚Öedintelui american Theodore Roosevelt va fi ├«ndep─ârtat─â din fa╚Ťa Muzeului de Istorie Natural─â din New York

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Muzeul de Istorie Natural─â din New York va ├«ndep─ârta statuia celui de-al 26-lea pre╚Öedinte al Statelor Unite, Theodore Roosevelt, care se afl─â ├«n fa╚Ťa intr─ârii principale a institu╚Ťiei din 1940.

Monumentul ├«l reprezint─â pe pre╚Öedintele Theodore Roosevelt c─âlare, ├«nso╚Ťit pe jos de un indian ╚Öi un r─âzboinic african. Muzeul a considerat c─â statuia trebuie ├«ndep─ârtat─â deoarece ÔÇ×prezint─â explicit negrii ╚Öi indigenii ca subjuga╚Ťi ╚Öi inferiori rasialÔÇŁ, a declarat Bill de Blasio, primarul ora╚Öului New York. Edilii metropolei americane au acceptat cererea muzeului referitoare la ├«ndep─ârtarea statuii. 

├Än schimb, Sala Biodiversit─â╚Ťii din Muzeul de Istorie Natural─â din New York va fi redenumit─â dup─â pre╚Öedinte, a c─ârui familie se num─âr─â printre fondatorii muzeului. ├Än prezent, un str─â-str─ânepot al lui Roosevelt este membru ├«n consiliul de administra╚Ťie al institu╚Ťiei.

Deocamdat─â nu a fost anun╚Ťat─â nicio decizie cu privire la soarta monumentului. Statuia a fost comandat─â ├«n 1925, la ╚Öase ani dup─â moartea pre╚Öedintelui Theodore Roosevelt, ╚Öi instalat─â ├«n 1940. 

Foto: Martin D├╝rrschnabel / commons.wikimedia.org

Theodore Roosevelt Denkmal jpg jpeg

Theodore Roosevelt a fost cel mai t├ón─âr pre╚Öedinte din istoria SUA, la momentul depunerii jur─âm├óntului av├ónd numai 42 de ani. El a fost primul pre┼čedinte american care a primit premiul Nobel pentru pace, ├«n 1906, pentru contribu┼úia pe care a avut-o la ├«ncheierea r─âzboiului ruso-japonez (1904-1905).

Roosevelt s-a remarcat prin personalitatea sa, prin vitalitatea cu care a condus ┼úara ┼či prin dorin┼úa de reformare, de adaptare la noile nevoi ale secolului XX.  Dup─â ├«ncheierea celui de-al doilea mandat (1909), s-a desp─âr╚Ťit de Partidul Republican din cauza cauza viziunii sale politice, prea progresiste pentru forma╚Ťiunea politic─â de orientare conservatoare, ╚Öi a candidat din nou la pre╚Öeden╚Ťie ├«n 1912, din partea Partidului Progresiv, f─âr─â succes de aceast─â dat─â.