Sarmizegetusa Regia, Foto Administrația Sarmizegetusa Regia (6) jpg

Solstițiul de vară la Sarmizegetusa Regia - „Stonehenge din România”

Pentru unii dintre oaspeții săi, Sarmizegetusa Regia reprezintă echivalentul românesc al ansamblului neolitic Stonhenge din Anglia, loc popular în zilele în care au loc evenimente astronomice.

Solstițiul de vară - 20 iunie - este una dintre zilele speciale pentru mulți dintre turiștii care vizitează Sarmizegetusa Regia, unde se află ruinele capitalei dacilor. Aici, spun unii dintre ei, au găsit un loc de liniște și meditație.

„Este un loc de meditație și contemplare, în care intri cu respect și considerație”, a scris unul dintre vizitatorii cetății dacice, într-o recenzie pe Google.

„Un loc plin de magie și energie. Trebuie să vezi singur”, a transmis un alt turist, care a vizitat situl UNESCO, cu ocazia Solstițiului de vară.

„Este o fereastră în timp”, crede un alt oaspete al așezării dacice.

Unii dintre oaspeții capitalei dacilor cred că strămoșii noștri au ținut cont de poziția astrelor la ridicarea unor presupuse temple și sanctuare din Sarmizegetusa Regia, lucru presupus și de unii istorici, în interpretările date templelor din incinta sacră a capitalei dacilor.

Administrația sitului Sarmizegetusa Regia a marcat Solstițiul de vară, publicând imagini cu templele fostului oraș antic, scăldate în razele soarelui.

Foto: Administrația Sarmizegetusa Regia
Foto: Administrația Sarmizegetusa Regia

„Solstițiul de vară, eveniment care marchează începutul verii astronomice și cea mai lungă zi-lumină din an, are loc astăzi (joi - n.r.). Durata zilei este de 15 ore și 32 de minute, iar a nopţii de 8 ore și 28 de minute. A fost cea mai timpurie dată a solstițiului din ultimii 228 de ani. Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau la cea mai mică înălţime faţă de ecuator. Să ne bucurăm de această zi minunată și să încercăm să aducem soare în viața noastră zi de zi”, a informat administrația sitului Sarmizegetusa Regia.

Stonehenge din România, clădit în vremea lui Deceneu

Tot mai mulți turiști au asemănat capitala dacilor cu Ansamblul neolitic Stonhenge din Anglia, considerat un monument dedicat unor zeități solare, unde ar fi putut avea loc ceremonialuri religioase și observații cerești.

Vezi mai multe fotografii pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...