Cele mai ample lucrări de restaurare la Sarmizegetusa Regia, din ultimele patru decenii
Sarmizegetusa Regia din Hunedoara a intrat într-un amplu proces de cercetare și restaurare. Mai multe șantiere sunt deschise în capitala dacilor, un templu important și zidurile fortificației urmând să fie reabilitate.
Peste 1.000 de turiști au vizitat, în weekend, Sarmizegetusa Regia din Hunedoara. Arheologii și studenții Facultății de Istorie și Filozofie din Cluj-Napoca i-au întâmpinat, sâmbătă, 2 septembrie 2023, pe turiștii care au vizitat capitala dacilor, la „Ziua porților deschise” în situl UNESCO.
Le-au prezentat informații despre Sarmizegetusa Regia și despre cele mai recente descoperiri arheologice. Unele descoperiri au avut loc cu ocazia săpăturilor, pe șantierele deschise recent la Sarmizegetusa Regia.
Trei zone din cetatea dacică se află în șantier: sunt restaurate zidurile fortificației antice, este cercetat un templu descoperit recent pe Terasa a IX-a și au loc cercetări premergătoare lucrărilor de restaurare a templului mare de andezit de pe Terasa a X-a și a zidurilor de susținere a terasei.
Fortăreața din Sarmizegetusa Regia, refăcută
Primul șantier vizează refacerea zidurilor fortăreței antice care proteja incinta sacră a capitalei dacilor.
Lucrările au început în toamna anului 2022, printr-o investiție, de circa 2,2 milioane de euro, derulată de Institutul Naţional al Patrimoniului, Consiliul Judeţean Hunedoara – administrator al sitului UNESCO, în colaborare cu o fundaţie românească şi un partener norvegian.
„Etapele de restaurare includ cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare şi a porţilor de acces, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, amenajarea unui lapidariu şi a unui adăpost pentru vizitatori, precum şi amenajarea finală a sitului prin plantarea de vegetaţie şi finisarea suprafeţelor de teren”, informa Consiliul Judeţean Hunedoara.
Templul de pe Terasa a IX-a, cercetat de peste cinci ani
Al doilea șantier este unul arheologic și continuă cercetările realizate anual, începând din 2017, pe Terasa a IX din capitala dacilor, unde au fost descoperite rămășițele unui templu antic.
„Cercetările arheologice sistematice de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia au continuat în anul 2023 pe terasa a IX-a din sanctuarul capitalei Regatului Dac, în partea centrală a așezării. Aici au fost identificate și documentate un edificiu de cult cu arhitectură monumentală, segmente ale căilor de acces amenajate cu dale de calcar, gresie și andezit, precum și o parte a zidului de susținere a terasei. Totodată, au fost descoperite resturile unei construcții de mari dimensiuni, care a sfârșit în urma unui incendiu, la începutul secolului al II-lea p.Chr., cel mai probabil”, a informat Consiliul Județean Hunedoara, care finanțează cercetarea arheologică.
Templul dacic de pe Terasa a IX-a ar fi cuprins 60 de baze de calcar, unele dintre ele aflate in situ, dispuse pe cinci şiruri a câte douăsprezece rânduri.
Edificiul ar fi fost ridicat pe locul altei construcţii, mai vechi, care a fost distrusă de foc. Resturile incendiate se găsesc pe suprafeţe mari şi au fost folosite în structura templului ridicat ulterior.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro
Mai multe pentru tine...