Sarmizegetusa Regia    unul dintre cele mai mari centre de prelucrare a metalului din ├«ntreg spa╚Ťiul european antic / FOTO jpeg

Sarmizegetusa Regia - unul dintre cele mai mari centre de prelucrare a metalului din ├«ntreg spa╚Ťiul european antic / FOTO

­čôü Dacia antic─â
Autor: Redac╚Ťia

O tr─âs─âtur─â aparte a capitalei Regatului Dacic este reprezentat─â de num─ârul foarte mare de piese de fier descoperite de-a lungul timpului ├«n cuprinsul s─âu. La Gr─âdi╚Ötea de Munte - Sarmizegetusa Regia, cel pu╚Ťin la sf├ór╚Öitul secolului I d. Chr. a func╚Ťionat unul dintre cele mai mari centre de prelucrare a metalului din ├«ntreg spa╚Ťiul european antic.

Me╚Öte╚Öugul confec╚Ťion─ârii pieselor de fier este unul complex ce implic─â mai multe opera╚Ťiuni ╚Öi procese tehnologice, de la extragerea minereului, la reducerea lui ╚Öi ├«n final, realizarea pieselor propriu-zise. Astfel de ateliere de prelucrare a fierului au existat la Sarmizegetusa Regia, urmele lor fiind descoperite ├«n urma campaniilor de cercet─âri arheologice, scrie Administratia Sarmizegetusa Regia, pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei. 

Sarmizegetusa metalurgie 2 jpg jpeg

Unul dintre ateliere a fost localizat pe terasa a VIII-a, ├«ntre zidul cet─â╚Ťii ╚Öi zona sacr─â. Construc╚Ťia era realizat─â din b├órne de lemn ╚Öi acoperit─â cu paie sau ╚Öindril─â. Vatra de forj─â se afla ├«n unul dintre col╚Ťurile ├«nc─âperii, avea form─â circular─â ╚Öi prezenta puternice urme de arsur─â.

Sarmizegetusa metalurgie 3 jpg jpeg

Un alt atelier se afl─â ├«n cartierul civil de la est de zona sacr─â, (├«n punctul numit C─âpr─ârea╚Ťa). Acesta era compus dintr-o barac─â de lemn de mari dimensiuni, ├«n interiorul bar─âcii se afla vatra de foc ce prezint─â urme puternice de arsur─â. Inventarul atelierului const─â din unelte de fier─ârie: nicoval─â, baroase, ciocane, cle╚Öti, ap─âr─âtori de gur─â de foale, d─âl╚Ťi, dar ╚Öi lingouri de fier ╚Öi piese ├«n curs de prelucrare. Pe o teras─â din apropierea atelierului a fost descoperit─â o cantitate mare de lupe de fier, ├«n total c├ónt─ârind 1000 kg.

Sarmizegetusa metalurgie 5 jpg jpeg

Foto: Administratia Sarmizegetusa Regia