Sarmizegetusa Regia - unul dintre cele mai mari centre de prelucrare a metalului din întreg spațiul european antic / FOTO
O trăsătură aparte a capitalei Regatului Dacic este reprezentată de numărul foarte mare de piese de fier descoperite de-a lungul timpului în cuprinsul său. La Grădiștea de Munte - Sarmizegetusa Regia, cel puțin la sfârșitul secolului I d. Chr. a funcționat unul dintre cele mai mari centre de prelucrare a metalului din întreg spațiul european antic.
Meșteșugul confecționării pieselor de fier este unul complex ce implică mai multe operațiuni și procese tehnologice, de la extragerea minereului, la reducerea lui și în final, realizarea pieselor propriu-zise. Astfel de ateliere de prelucrare a fierului au existat la Sarmizegetusa Regia, urmele lor fiind descoperite în urma campaniilor de cercetări arheologice, scrie Administratia Sarmizegetusa Regia, pe pagina de Facebook a instituției.
Unul dintre ateliere a fost localizat pe terasa a VIII-a, între zidul cetății și zona sacră. Construcția era realizată din bârne de lemn și acoperită cu paie sau șindrilă. Vatra de forjă se afla în unul dintre colțurile încăperii, avea formă circulară și prezenta puternice urme de arsură.
Un alt atelier se află în cartierul civil de la est de zona sacră, (în punctul numit Căprăreața). Acesta era compus dintr-o baracă de lemn de mari dimensiuni, în interiorul barăcii se afla vatra de foc ce prezintă urme puternice de arsură. Inventarul atelierului constă din unelte de fierărie: nicovală, baroase, ciocane, clești, apărători de gură de foale, dălți, dar și lingouri de fier și piese în curs de prelucrare. Pe o terasă din apropierea atelierului a fost descoperită o cantitate mare de lupe de fier, în total cântărind 1000 kg.