Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost atacat pe o scenă din statul american New York (foto: ActuaLitté / Wikimedia Commons)

Scriitorul Salman Rushdiea a fost înjunghiat. Agentul scriitorului: ”Îşi va pierde probabil un ochi, nervii de la braţ i-au fost secţionaţi şi a fost înjunghiat în zona ficatului”/ VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 august 2022

UPDATE 2 Salman Rushdie, autorul cărţii ”Versetele satanice” şi ţinta unei fatwa din partea Iranului timp de peste 30 de ani, a fost conectat la un ventilator după ce a fost înjunghiat în gât şi în abdomen, vineri, în statul New York, de un bărbat care a fost arestat.

”Veştile nu sunt bune”, a declarat vineri seară Andrew Wylie, agentul scriitorului britanic în vârstă de 75 de ani, pentru The New York Times.

Salman îşi va pierde probabil un ochi, nervii de la braţ i-au fost secţionaţi şi a fost înjunghiat în zona ficatului”, a declarat Wylie.

UPDATE 1 Poliția statului New York a anunțat că Salman Rushdie a fost înjunghiat în gât.

Într-un comunicat se precizează că acesta a fost transportat cu elicopterul la un spital local. De asemenea, poliția a confirmat că atacatorul a fost reținut.

„În 12 august 2022, în jurul orei 11.00, un bărbat suspect a urcat pe scenă și l-a atacat pe Rushdie și pe un intervievator. Rushdie a suferit o aparentă plagă înjunghiată la nivelul gâtului și a fost transportat cu elicopterul la un spital din zonă.

Guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a confirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că Rushdie este în viață.

Scriitorul „primește îngrijirile de care are nevoie” după ce a fost dus la spital, a spus guvernatoarea, citată de BBC.

Un videoclip postat pe rețele sociale arată mai multe persoane din mulțime care se năpustesc pe scenă imediat după incident. Rushdie a fost fotografiat în timp ce primea îngrijiri medicale pe scenă.

Un reporter de la agenția de presă Associated Press, prezent în sala în care a fost atăcat Salman Rushdie, afirmă că a văzut un bărbat care s-a repezit pe scenă și a început să-l lovească cu pumnii sau să-l înjunghie pe scriitor. Acesta a căzut la podea, în timp ce atacatorul ar fi fost reținut de cei prezenți în sală.

Iranul a oferit o recompensă de 2,8 milioane de dolari pentru uciderea lui Salman Rushdie

Scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie a devenit celebru în lumea întreagă după sentința de condamnare la moarte pronunțată împotriva lui de un tribunal islamic iranian, în urma publicării romanului „Versetele satanice” (1988), considerat blasfemator la adresa profetului Mahomed.

Cartea a fost interzisă în numeroase țări islamice, imediat după publicare. Pe 14 februarie 1989, o fatwa promițând execuția sa a fost citită la postul de radio din Teheran de ayatolahul Ruhollah Khomeini, liderul spiritual al Iranului, care a caracterizat cartea drept „o blasfemie la adresa Islamului“.

Deși a scris o carte în 1990 ca să-și exprime respectul pentru Islam, Iranul nu și-a retras fatwa, ba chiar în 1999 a pus pe capul lui Rushdie o recompensă record de 2,8 milioane de dolari.

Foto sus: Salman Rushdie (© ActuaLitté / Wikimedia Commons)