SARS CoV 2 – the day after… png

SARS CoV-2 – the day after…

📁 Istorie recentă
🗓️ 27 martie 2020

Panedmia generată de virusul SARS CoV-2 a generat şi generează, în continuare, multă preocupare pentru tot ceea ce înseamnă presă scrisă şi audio-vizuală în România, ca în toată Europa, de altfel. De fapt, ca să fim sinceri cu noi înşine, cred că informaţiile legate de acest subiect au monopolizat pur şi simplu mass-media, fiind aproape unica temă a ştirilor, indiferent de formatul în care acestea se diseminează.Şi nici nu este greu să se întâmple aşa ceva, pentru că, realmente, au rămas extrem de puţine lucruri despre care poţi să scrii în ziua de azi, când mai totul este oprit şi aşteptăm cu toţii ca această situaţie să treacă. Şi nu e de mirare să auzi , de exemplu, un copil de 4 ani că rosteşte, din neant, cât se poate de corect, cuvântul coronavirus şi, mai mult, te întreabă dacă acesta bate, de exemplu, la uşă când intră în casă! 

Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să se informeze din surse sigure despre toate implicaţiile acestui virus, astfel încât să nu ajungă în situaţia de a fi panicat mai mult decât este nevoie, la fel cum este extrem de important ca fiecare dintre noi să fie responsabil cu el însuşi şi cu cei din jur, cum la fel de important este să urmeze sfaturile autorităţilor şi să aibă încredere că acestea sunt luate tocmai pentru a ne fi mai bine, nouă, tuturor, într-un viitor cât mai apropiat. Pentru că trebuie, în acelaşi timp, să fim sinceri cu noi înşine şi să acceptăm că situaţia în care ne aflăm acum este una excepţională, care nu poate dura decât scurt timp. Niciun stat din Europa, cu atât mai puţin România nu îşi va putea permite să oprească motoarele economiei şi, în general, pe cele ale societăţi pentru mult timp. Da, coronavirusul a generat o situaţie de criză excepţională, cu care societatea modernă nu s-a întâlnit până acum (sau nu a avut mijloacele tehnice pentru a o descoperi), însă niciun stat nu îşi poate permite să nu revină în cel mai scurt timp la normal, pentru că altfel lucruri mult mai grave decât coronavirus vor apărea. Independent de existenţa acestui virus, oamenii se vor îmbolnăvi, în continuare de boli incurabile, accidente de tot soiul vor avea loc în viaţa de zi cu zi sau zilnic va fi nevoie, de exemplu, de îngrijirea specială pentru copiii care se nasc prematur. 

Pe fondul acestei crize medicale am fost nevoit să asist, zilele acestea, din păcate, la un spectacol grotesc, în care toate posturile de televiziune şi-au postat, pe ecrane, cifre gigantice ca dimensiune care arată numărul deceselor în diverse state europene generate de SARS CoV-2. Într-un mod cinic mulţi prezentatori se întrec în a cuantifica, primii, existenţa încă a unei persoane decedate din cauza SARS CoV-2 , aspect care de regulă are cuvântul breaking-news, scris cu negru pe fond galben, asociat. La fel cum se anunţă, într-un mod triumfător-grotesc, că urmează imagini care au un puternic impact emoţional , anunţ urmat de difuzarea unui calup de înregistrări cu oameni muribunzi aflaţi pe holurile unor spitale din Italia sau Spania….sau sicrie nesfârşite înşirate într-o morgă înfiinţată ad-hoc. Înţeleg, până la un punct această dispoziţie, asociind-o cu necesitatea de a conştientiza publicul, poate o parte din el beneficiar al unei instruiri şcolare mai succinte, cu privire la pericolele generate de acest virus.

Dar aceste imagini sunt postate la nesfârşit, zi de zi, la ore de maximă audienţă, de cele mai multe ori la ore la care copiii ar vrea poate să vizioneze un desen animat dar, din cauza panicii sau a fricii, părinţii uită să schimbe postul de televiziune şi, uite aşa, intră în contact cu imagini pe care sigur niciun psiholog nu le-ar recomanda să fie vizionate. Îmi aduc aminte, cu dezgust, că în urmă cu câteva zile un prezentator de televiziune tuna de la microfon că românii nu sunt suficient de stresaţi în legătură cu acest virus, sunt prea relaxaţi, şi că dacă lipseşte stresul atunci situaţia din Italia se va abate şi asupra României. Oare aşa să fie? Am stat să mă întreb dacă există studii de specialitate care spun că pe un individ mai stresat virusul îl va ocoli, iar pe cel relaxat îl va lovi din plin….

Insist să revin asupra celor scrise mai sus: este extrem de important să fim conştienţi de îndatoririle pe care suntem obligaţi, de lege şi de morală, să le respectăm în această perioadă excepţională. Dar în acelaşi timp, cred că în loc de acele cifre cu numărul de morţi, infectaţi şi carantinaţi care rulează obsesiv de dimineaţa până seara la televizor, posturile de televiziune ar trebui să fie axate mult mai mult pe informaţii despre prevenţia efectivă. Obsesiv ar trebui să apară necesitatea spălatului pe mâini, cum obsesiv ar trebui să vorbim despre acele substanţe care pot întări realmente imunitatea organismului pentru a rezista la virus.

L-aş întreba pe acel prezentator de televiziune care era stresat de ideea că populaţia României nu este suficient de stresată de această situaţie câteva lucruri simple…şi, mi-aş permite să îi ofer şi răspunsurile, acolo unde acestea există:

- ştiu acel prezentator şi toţi cei care prezintă obsesiv numărul deceselor generate de SARS CoV-2 câte decese înregistrează pe an România? Potrivit Institutului Naţional de Statistică, decesele s-au situat, în ultimii ani în România, în jurul cifrei de 260.000. Dacă facem o medie pe zi, vom observa că cifra se situează în jurul a circa 712 persoane! Pentru informarea dumnevoastră puteti consulta aici cifre oficiale: https://insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/evenimente_demografice_in_anul_2018.pdf

L-aş întreba unde au fost aceste posturi de televiziune care fac realmente un show mediatic morbid din efectele nocive ale virusului în fiecare zi din 2018 sau 2019 când în România se înregistrau aceste decese. Răspunsul l-aş da tot aici..cel mai probabil la câte un accident auto, pentru a filma la faţa locului fiarele contorsionate şi suferinţa oamenilor…doar că aceste decese, tot conform INS, sunt de circa 5 pe zi…restul de până la 712….probabil că tot de boli sunt în cea mai mare parte generate….cine a avut grija mediatică de acum faţă de cei peste 700 de morţi ai României pe zi din ultimii ani…..răspunsul îl ştiţi şi dumneavoastră…nimeni…credeţi că situaţia dintr-un spital pentru tratamente oncologice arată mai bine decât situaţiile filmate recent în Italia sau Spania? Singura diferenţă este, poate, că acei oameni au paturi în care să stea….în rest, efectul este acelaşi…..însă durerea fizică şi psihică, îndelungată de cele mai multe ori, de mii de ori mai mare!

- cum vor acţiona acei prezentatori care acum efectiv îngrozesc lumea şi şochează zi de zi cu imaginile şi cifrele arătate grotesc la televizor când guvernele vor începe, încet încet, să solicite oamenilor să îşi reia viaţa normală; nu odată ci de multe ori autorităţile din România şi din toată lumea spun că lucrurile se vor stopa când se va produce fie o imunizare în masa (ceea ce se întâmplă practic acum), fie când se va elibera pe piaţă vaccinul (mult prea târziu, estimările indicând cam circa 1 an de zile) Cum vor reuşi acele televiziuni care s-au hrănit din audienţa deceselor şi îmbolnăvirilor să înlăture, în câteva zile sau săptămâni, din mintea oamenilor teama de a veni la muncă şi de a începe o viaţa normală...cel mai probabil, conştienţi fiind că virusul există încă printre ei, printre noi, pentru că eradicarea lui reprezintă, pe termen scurt, probabil o utopie.

Mesajul pe care vreau să-l transmit este acela că speranţa, optimismul şi convingerea că lucrurile vor fi bine până la urmă nu trebuie să dispară pentru fiecare dintre noi. Gândirea pozitivă şi constructivă este extrem de important în această perioadă. Această gândire a făcut ca multe persoane să scape din lagărele de concentrare naziste deşi poate, la momentul în care lucrau cu arma îndreptată spre tâmplă sau mergeau la duşul în grup, considerau că nu mai au nicio şansă….

Trebuie să fim conştienţi de regulile pe care trebuie să le respectăm pentru înfrângerea virusului, trebuie să fim conştienţi că trebuie să avem grijă, mai mult decât oricând, de categoriile vulnerabile de lângă noi…dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi că acest virus produce complicaţii la 20% dintre persoanele pe care le infestează!…trebuie să fim conştienţi că la momentul terminării situaţiei de urgenţă , pe cei care reprezintă 80% va cădea greul în repornirea motoarelor economiei, pe aceştia va cădea greul asigurării bunăstării şi a celor vulnerabili de lângă noi. Şi poate că atunci acei moderatori însetaţi de imagini şocante vor înţelege că nimeni nu mai are timp să le vizioneze…pentru că fiecare va avea ceva de făcut…mult mai important decât să contemple la televizor cifre morbide…pentru că vor lăsa teama sau panica care probabil i-a cuprins zilele acestea şi vor ieşi să facă ceea ce nu au crezut poate, la un moment dat, că le va plăcea să facă – să meargă la serviciu.