Vladimir Putin (foto: kremlin.ru)

Rusia răspunde sancțiunilor impuse de Occident

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 3 mai 2022

Președintele rus Vladimir Putin a semnat, marți, un decret privind aplicarea de sancțiuni economice în răspuns la „acțiunile neprietenoase ale anumitor state străine și organizații internaționale”.

Conform decretului, Rusia va interzice exportul de produse și materii prime către persoanele și entitățile sancționate, însă documentul nu oferă niciun fel de detalii privind persoanele sau entitățile ce ar urma să fie afectate de aceste măsuri, informează Agerpres.

Decretul interzice de asemenea tranzacțiile cu persoane și companii străine vizate de sancțiunile ruse și le permite partenerilor ruși ai acestora să nu-și îndeplinească obligațiile față de ele.

Guvernul rus dispune de zece zile pentru a alcătui lista de persoane și companii străine supuse acestor sancțiuni.

UE intenționează să adopte noi sancțiuni la adresa Rusiei

La rândul său, Uniunea Europeană speră să adopte a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe (CAE), a declarat luni Josep Borrell, șeful diplomației europene.

Într-o conferință de presă organizată în Ciudad de Panama, unde se află într-o vizită oficială, Josep Borrell a declarat că UE speră să reducă exporturile de energie din Rusia ca parte a eforturilor sale de a sancționa Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Comisia Europeană este de așteptat să propună pachetul de sancțiuni în această săptămână, inclusiv un potențial embargo asupra achiziționării de petrolul rusesc, o măsură ce ar priva Moscova de un flux mare de venituri, dar care a divizat până acum statele membre.

Foto sus: Vladimir Putin (sursa: kremlin.ru)

Mai multe pentru tine...