image

Rusia acuză Norvegia că blochează tranzitul spre arhipelagul Svalbard și ameninţă cu represalii

📁 Istorie recentă
🗓️ 29 iunie 2022

Moscova a acuzat miercuri Norvegia că blochează tranzitul de mărfuri destinate ruşilor instalaţi în arhipelagul norvegian Svalbard şi a ameninţat Oslo cu represalii, informează agerpres.ro.

"I-am cerut părţii norvegiene rezolvarea cât mai rapidă a acestei probleme. Noi am subliniat că acţiunile inamicale la adresa Rusiei duc la măsuri de represalii", a subliniat Ministerul Afacerilor Externe rus într-un comunicat.

Diplomaţia rusă a mai informat că l-a convocat pe Însărcinatul cu Afaceri al Norvegiei, pentru a protesta în legătură cu restricţiile care, potrivit MAE rus, blochează transportul local de produse alimentare şi de echipamente medicale.

Potrivit lui Serghei Guşcin, consulul Rusiei în arhipelagul arctic, este vorba de 20 de tone de mărfuri, dintre care şapte tone de produse alimentare şi restul piese şi echipamente esenţiale pentru pregătiri de iarnă.

Potrivit diplomatului rus, Norvegia blochează mărfurile în baza sancţiunilor europene adoptate împotriva Rusiei din cauza ofensivei sale împotriva Ucrainei. "Cred că Norvegia nu s-a gândit bine atunci când s-a raliat acestor sancţiuni", a spus el.

Serghei Guşcin a subliniat că Rusia analizează căi de aprovizionare alternative, inclusiv cu plecare din Europa sau din oraşul rus Murmansk.

Arhipelagul Svalbard este parte a Norvegiei, însă Rusia are dreptul de a exploata resursele naturale ale acestui arhipelag în baza unui tratat semnat în 1920 şi menţine o prezenţă diplomatică în localitatea Barentsburg, populată majoritar de ruşi şi ucraineni.

Situat la circa o mie de kilometri de Polul Nord, arhipelagul Svalbard are o suprafaţă de două ori mai mare decât a Belgiei şi este denumit uneori "călcâiul lui Ahile al NATO în Arctica".

Un tratat atipic, încheiat în 1920 la Paris, recunoaşte suveranitatea Norvegiei asupra Svalbard, însă le garantează de asemenea cetăţenilor statelor semnatare, astăzi 46 la număr, printre care Rusia, libertatea de a exploata aici resursele naturale "pe picior de egalitate perfectă".

Pe această bază, timp de decenii, Rusia - iar înainte Uniunea Sovietică - extrage cărbune din aceste pământuri locuite de mai puţin de 3.000 de persoane, din circa 50 de naţionalităţi.

Mai multe pentru tine...