Vama Nădlac (© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

România și Bulgaria intră în spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 decembrie 2024

Miniștrii de interne din țările UE, reuniți în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat Consiliul Uniunii Europene.

„România este în Schengen cu drepturi depline. In aceasta dim la Bruxelles a fost luată decizia, cu aplicare din ianuarie 2025. O decizie așteptă prea mult timp. (...) Ne putem bucura în sfârșit de un drept binemeritat, de un drept legitim pentru România”, a spus președintele Klaus Iohannis, arătând că decizia „consolidează poziția strategică a României ca poartă între vestul și estul Europei”.

Aderarea României la spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025 va aduce o serie întreagă de beneficii țării noastre, în special unele economice. În plus, nu vor mai fi cozi la granițe, informează adevarul.ro.

Cel mai important avantaj este reprezentat de libertatea de mișcare a cetățenilor statelor membre ale spațiului Schengen.

Acest lucru înseamnă că românii nu vor mai fi supuși unor controale la frontiera statelor Schengen, iar cel mai mare avantaj îl vor avea companiile de comerț și firmele transportatoare, care nu vor mai pierde multe ore la granițe stând la cozi.

Conform oficialilor Comisiei Europene, ”Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membrefără a fi supuse controalelor la frontieră.În fiecare zi, aproximativ 3,5 milioane de persoane trec frontierele interne pentru a munci sau a studia sau pentru a-și vizita familia și prietenii, iar aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-o țară Schengen și lucrează în alta. Se estimează că europenii efectuează anual 1,25 miliarde de călătorii în interiorul spațiului Schengen, ceea ce aduce de asemenea beneficii considerabile turismului și sectorului cultural”.