„Războiul steagurilor” nu se dă încheiat, ci revine în forță jpeg

„Războiul steagurilor” nu se dă încheiat, ci revine în forță

📁 Istorie recentă
🗓️ 15 martie 2018

Prefectura a somat Primăria Sfântu Gheorghe să pună drapelul României lângă cel al Ungariei, dar a primit drept răspuns un refuz. Între timp, Prefectura l-a amendat pe primarul Antal Árpád cu suma de 5.000 de lei, relateaza covasnamedia.ro

Steagurile au devenit din nou un motiv de dispută și de inflamare a spiritelor în județul Covasna. Contextul este cel în care Primăria Sfântu Gheorghe a început încă de marți pregătirea pentru sărbătoarea de joi, 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni și a împopoțonat centrul reședinței de județ cu simboluri verzi-albe-roșii. Prefectura județului Covasna s-a autosesizat și a atenționat Primăria că încalcă legea dacă nu afișează lângă acestea și drapelul României. Răspunsul primăriei nu s-a lăsat așteptat, invocând chiar și Anul Centenarului. Dar nici internauții nu au stat deoparte în cel mai nou conflict pe tema steagurilor din secuime.

Zeci de steaguri în culorile verde-alb-roșu au fost arborate marți, 13 martie, în municipiul Sfântu Gheorghe pentru a marca Ziua Maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită anual la data de 15 martie. Mai vizibile ca niciodată, simbolurile maghiare au întors atenția cetățenilor și autorităților locale de la inundațiile care amenințau mai abitir ca niciodată județul, către un nou episod al „Războiului steagurilor”. 

Primăria Sfântu Gheorghe somată de Prefectură   

Reprezentanții Prefecturii Județului Covasna au acționat prompt și în aceeași zi au și somat Primăria să respecte legea, care spune că drapelele altor state se pot arbora doar împreună cu drapelul României. 

„Ca urmare a arborării, în data de 13.03.2018, a mai multor drapele ale Ungariei în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, Instituția Prefectului-Județul Covasna a transmis o somație Primarului municipiului Sfântu Gheorghe, prin care s-a solicitat respectarea prevederilor Legii nr.75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. 

Potrivit art.7 din Legea nr.75/1994 „Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.”   

Astfel, autoritatea publică locală în cauză a fost somată să intre în legalitate până mâine, 14 martie 2018, respectiv să arboreze în condiţiile legii şi Drapelul Naţional al României, în caz contrar urmând a se aplica sancțiunea contravențională prevăzută de lege”, arată comunicatul de presă transmis de Prefectura Județului Covasna marți la prânz. 

Răspunsul Primăriei Sfântu Gheorghe: „Nu vor fi îndepărtate simbolurile naționale plasate cu ocazia zilei de 15 martie” 

La câteva ore după comunicatul de presă transmis de Prefectură au venit și două comunicate de presă ale Primăriei, prin care se apără de acuzațiile de încălcare a legislației și în care prezintă și punctul de vedere al primarului Antal Árpád. 

„Instituția Prefectului - Județul Covasna a somat conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe să arboreze şi drapelul României lângă steagul Ungariei. În legătură cu această somație, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe informează pe toți cei interesați că la comemorarea festivă din 15 martie, invitatul special și vorbitorul de onoare va fi dr. Lázár János, ministru, Şef al Cabinetului Prim-ministrului Ungariei. Astfel, drapelul Ungariei va fi arborat lângă steagul României numai cu ocazia vizitei dânsului pe ziua de 15 martie. 

În momentul de față, pregătindu-se de comemorarea festivă în cinstea aniversării a 170 de ani de la Revoluţia şi Lupta de Independenţă din 1848–1849, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a decorat centrul orașului cu panglici de culori naționale ungurești, piața Libertății cu drapel național unguresc, și câteva străzi cu cocarde. Niciunul dintre aceste simboluri nu este drapelul oficial al Ungariei, drapelul național unguresc nefiind același lucru cu drapelul Ungariei.  

Click aici pentru continuare pe covasnamedia.ro