Cum arăta podul peste Dunăre construit de Wehrmacht pentru operațiunea Marița jpeg

Cum arăta podul peste Dunăre construit de Wehrmacht pentru operațiunea Marița

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 26 martie 2021

Muzeul Județean Teleorman a postat pe pagina de socializare a instituției o fotografie inedită cu podul militar de pontoane de la Turnu Măgurele – Nicopole.Podul a fost construit de armata germană în al Doilea Război Mondial și folosit pentru tranzitarea trupelor în vederea atacării Greciei (Operațiunea Marița). 

Această fotografie, veche de 80 de ani, înfățișează podul militar de pontoane Turnu Măgurele – Nicopole, în martie 1941. Podul fusese construit de armata germană și a fost folosit pentru tranzitarea trupelor în vederea atacării Greciei (Operațiunea Marița).
După eșecul italienilor de a cuceri Grecia, Germania nazistă a sărit în ajutorul aliaților italieni. Operațiunea Marița a început la 6 aprilie 1941, trupele germane traversând granița bulgaro-elenă. Forțele combinate greco-britanice au luptat cu tenacitate, dar au fost depășite numeric și au fost obligate să se retragă. Atena a fost cucerită de germani pe 27 aprilie. Campania din Grecia s-a încheiat cu o victorie rapidă, în 24 de zile.
Majoritatea istoricilor consideră că luptele din Grecia au întârziat declanșarea operațiunii Barbarossa provocând eșecul germanilor în fața Moscovei (decembrie 1941) și, mai apoi, seria de înfrângeri pe frontul de răsărit, scrie Muzeul Județean Teleorman.