Carte românească de învățătură, Mitropolitul Varalaam, 1643 (© Arhivele Naționale ale României)

Cea mai veche carte tipărită în limba română pe teritoriul Moldovei

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 23 aprilie 2024

De Ziua Internațională a Cărții (23 aprilie), Arhivele Naționale ale României prezintă, pe pagina de Facebook a instituției, cea mai veche carte tipărită în limba română pe teritoriul Moldovei — Carte românească de învățătură, Mitropolitul Varalaam, 1643 — publicată sub oblăduirea voievodului moldovean Vasile Lupu și care se păstrează în biblioteca instituției.

Este o lucrare masivă, de 506 file, ilustrată cu numeroase gravuri – chipuri de sfinți, frontispicii, viniete, inițiale înflorate etc. Titlul este încadrat de mai mulți sfinți, între care Sf. Petru, Sf. Luca, Sf. Pavel, Sf. Marcu, Sf. Matei și Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan, iar tiparul este în două culori, cu caractere chirilice.

„CARTE ROMÂNEASCĂ DE ÎNVĂȚĂTURĂ dumenecele peste an și la praznice împărătești și la svânții Mari. Cu zisa și cu toată cheltuiala LUI VASILIE VOIEVOD și domnul țării Moldovei din multe scripturi tălmăcită din limba sloveniască pre limba Românească DE VARLAAM MITROPOLITUL de țara Moldovei. În Tipariul Domnesc. În Mănăstirea a trei Sveteli în Iași. De la Hristos 1643“. 

Mai multe pentru tine...