Războiul care nu se mai termină
Secolul trecut este istoria Primului Război Mondial. De acolo a început totul. Bolșevismul și fascismul de acolo și-au găsit resursele pentru a pune mâna pe putere. Scurta pauză care a venit după semnarea Păcii de la Versailles s-a sfârșit în 1939 printr-un război și mai brutal. A urmat Războiul Rece, care a durat până aproape de încheierea secolului, și cam așa s-a scris istoria. Iar ordinea de după Războiul Rece este contestată acum printr-un nou război major în Europa.
De aceea, Primul Război Mondial, neînțeles pe deplin nici până în ziua de azi, continuă să fascineze și să aducă surprize. Este un eveniment pe care îl percepem foarte îndepărtat, dar este atât de aproape. Să nu uităm că, până la COVID, omenirea nu mai cunoscuse o pandemie de la sfârșitul Primului Război Mondial.
În ţările europene, mai ales în statele apărute pe hartă în urma Primului Război Mondial, întâlnești peste tot monumente dedicate eroilor căzuţi în teribilele bătălii ale acestei conflagraţii globale. Despre soarta multora dintre acești soldaţi nu se știe nimic, doar că au dispărut în război.
Sunt și cazuri în care cercetarea istorică face lumină și unele familii au putut afla ce s-a întâmplat cu străbunicii lor. De aproape o sută de ani, cripta Bisericii Santa Maria dell’Anima din Roma adăpostește 450 de cutii cu osemintele unor soldaţi din armata austro-ungară morţi în prizonieratul din Italia.
Un grup de istorici și cercetători din state central- europene a început în 2021 un proiect pentru identificarea și aflarea poveștilor soldaţilor care se odihnesc în cripta bisericii din Roma. Pentru ca apoi familiile celor identificaţi să poată fi înștiinţate și să afle ce s-a întâmplat cu cei despre care nu mai știau nimic de atâtea generaţii. Rezultatele au fost uimitoare. În criptă erau soldaţi din toate componentele monarhiei habsburgice.
Între ei, români din provinciile imperiului, înrolaţi în armata austro-ungară și trimiși să lupte pe frontul italian. Se estimează că aproape o jumătate de milion de soldaţi ai armatei austro-ungare au fost făcuţi prizonieri pe frontul italian, dintre care aproximativ 20.000 erau români.
Ce au aflat istoricii cercetând cripta Bisericii Santa Maria dell’Anima din Roma şi documente de arhivă descoperiţi în paginile următoare.
Articolul a fost publicat în numărul 256 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 mai - 14 iunie, și în format digital pe platforma paydemic.
FOTO: Getty Images