Rămășițe de făină de grâu, descoperite într-o brutărie veche de 3.000 de ani (© Patrick Okrajek /  Live Science)

Rămășițe de făină de grâu, descoperite într-o brutărie veche de 3.000 de ani

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 26 mai 2023

O echipă de arheologi polonezi și armeni a descoperit într-o serie de ruine vechi de 3.000 de ani, dintr-un sit aflat în orașul armean Metsamor, rămășițe de făină de grâu.

După ce au identificat făina și au excavat câteva cuptoare, arheologii au înțeles că ruinele descoperite aparțin unei brutării de dimensiuni mari. Praf de făină era împrăștiat peste tot în perimetrul ruinelor, inclusiv în cuptoare, conform site-ului Science in Poland, citat de Agerpres.

„La prima vedere părea să fie vorba de cenușă. Am presupus că este vorba de ceva organic și am adunat cam 4 - 5 saci plini cu această pulbere”, a declarat pentru Live Science Krzysztof Jakubiak, profesor de arheologie la Universitatea din Varșovia.

După ce au fost realizate teste de laborator, echipa a ajuns la concluzia că pulberea este făină de grâu ce era folosită pentru a face pâine. Conform estimărilor arheologilor, la un moment dat, aproximativ 3,5 tone de făină au fost depozitate în perimetrul cu laturi de 25 de metri al clădirii în care se aflau două rânduri de câte 18 stâlpi din lemn ce susțineau acoperișul din stuf.

Conform arheologilor, această brutărie a funcționat între secolele XI - IX î.Hr., la începutul Epocii Fierului.

Deși nu se cunosc multe lucruri despre locuitorii antici din Metsamor, pentru că nu cunoșteau scrierea, arheologii și istoricii susțin că orașul fortificat făcea parte din regatul biblic Urarat (numit și Urartu) după ce a fost cucerit de regele Argishti I în secolul VII î.Hr. Înainte de cucerire, așezarea fortificată se întindea pe 100 de hectare.

Foto sus: © Patrick Okrajek / Live Science