Mmegastructura descoperită pe fundul Mării Baltice (© Philipp Hoy / Proceedings of the National Academy of Sciences)

Probabil cea mai veche megastructură construită în Europa, descoperită pe fundul Mării Baltice

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 21 februarie 2024

Un zid din epoca de piatră, descoperit pe fundul Mării Baltice, în apropiere de coasta Germaniei, ar putea fi cea mai veche megastructură cunoscută construită de oameni în Europa.

Zidul se întinde pe aproape un kilometru pe fundul mării în Golful Mecklenburg. Structura a fost observată întâmplător, când oamenii de știință au operat un sistem sonar cu fascicule multiple de pe o navă de cercetare la aproximativ 10 kilometri în larg, informează publicația britanică The Guardian.

O inspecție mai atentă a structurii, denumită „Blinkerwall”, scos la iveală aproximativ 1.400 de pietre mai mici care par să fi fost poziționate pentru a conecta aproape 300 de bolovani mai mari, dintre care mulți erau prea grei ca să fie mutați de grupuri de oameni.

Zidul este acoperit de 21 de metri de apă, dar cercetătorii cred că a fost construit de vânători-culegători lângă un lac sau o mlaștină, în urmă cu mai bine de 10.000 de ani.

Deși scopul zidului este greu de aflat, oamenii de știință presupun că a fost folosit pe post de „barieră” pentru turmele de reni urmărite de vânători. O altă ipoteză este că zidul forța animalele să intre în lacul din apropiere, încetinindu-le și făcându-le ușor de vânat.

Pe baza dimensiunii și formei zidului de 971 de metri lungime, oamenii de știință consideră că este puțin probabil ca acesta să se fi format prin procese naturale.

În mare parte mai mic de 1 metru înălțime, zidul își schimbă direcția atunci când întâlnește bolovanii mai mari, sugerând că pietrele mai mici au fost poziționate intenționat pentru a forma o legătură între cele mari.

Probabil, zidul a fost construit în urmă cu peste 10.000 de ani și scufundat după creșterea nivelului mării, cu aproximativ 8.500 de ani în urmă.

Foto sus: Mmegastructura descoperită pe fundul Mării Baltice (© Philipp Hoy / Proceedings of the National Academy of Sciences)