Două cranii îngropate în urmă cu aproximativ 14.000 de ani, în vestul Germaniei actuale (© Jürgen Vogel / LVR-LandesMuseum Bonn)

Cum au supraviețuit oamenii în Europa în cel mai rece interval al Erei Glaciare

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 1 martie 2023

Ghețarii uriași care acopereau regiuni întinse ale Europei în timpul celui mai rece interval Erei Glaciare au făcut ca multe zone să devină neospitaliere pentru oameni. Specia noastră, pe atunci nou sosită în Europa, a reușit să reziste cu mare dificultate.

Un grup de oameni de știință a prezentat o analiză a datelor genomice obținute de la 356 de vânători-culegători care au trăit în această regiune a lumii cu 35.000 - 5.000 de ani în urmă, o perioadă care a inclus și cel mai rece interval al Erei Glaciare, care s-a manifestat cu 25.000 - 19.000 de ani în urmă, informează Agerpres.

Analiza le-a permis să descifreze dinamica populației preistorice din Europa, inclusiv deplasările grupurilor de oameni și unele dintre principalele lor trăsături fizice.

În timp ce anumite populații au reușit să supraviețuiască în părți relativ mai calde ale Europei, precum Franța, Spania și Portugalia, altele au dispărut complet în Peninsula Italică, arată autorii acestui studiu. Cercetarea prezintă și o nouă perspectivă asupra apariției unor caracteristici fizice, precum pielea deschisă la culoare și ochii albaștri în rândul europenilor.

În timpul celei mai reci perioade din Era Glaciară, cunoscută sub numele de „Ultimul Maximum Glaciar”, straturi de gheață denumite ghețari continentali acopereau jumătate din Europa, restul continentului având condiții de tundră, cu un subsol înghețat.

Singurii oameni care au supraviețuit celei mai grele perioade din Europa au fost vânătorii-culegători care s-au refugiat în regiuni ale Franței și în Peninsula Iberică, au dezvăluit autorii noului studiu. Peninsula Italică, despre care s-a crezut anterior că a fost un refugiu pentru oameni în acea perioadă, s-a dovedit a fi exact contrariul - toți locuitorii ei au pierit.

Acea regiune a fost repopulată în urmă cu aproximativ 19.000 de ani de vânători-culegători veniți din Balcani, care s-au răspândit apoi în toată Europa și care, aproximativ cu 14.500 de ani în urmă, i-au înlocuit pe toți oamenii care locuiau pe continent, au adăugat autorii studiului.

Indivizii Homo sapiens care au pătruns în Europa migrând din Africa aveau pielea închisă la culoare. Datele genomiale au arătat că o schimbare către pielea deschisă s-a produs în rândul europenilor acum 14.000 - 8.000 de ani, care s-a accelerat odată cu răspândirea agriculturii pe continent.

Anumite trăsături ale vânătorilor-culegători din Europa de Vest, cunoscuți pentru ochii albaștri și pielea deschisă, sunt diferite de cele ale omologilor lor din Europa de Est, care aveau și ei pielea deschisă la culoare, dar ochii în nuanțe închise. Cele două populații au început să se încrucișeze cu aproximativ 8.000 de ani în urmă doar după ce primii fermieri veniți în Europa din Anatolia i-au împins pe toți vânătorii-culegători spre nord.

Foto sus: Două cranii îngropate în urmă cu aproximativ 14.000 de ani, în vestul Germaniei actuale (© Jürgen Vogel / LVR-LandesMuseum Bonn)