Președintele Republicii Moldova, suspendat din funcție pentru a patra oară jpeg

Președintele Republicii Moldova, suspendat din funcție pentru a patra oară

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 septembrie 2018

Curtea Constituțională (CC) de la Chișinău l-a suspendat din funcție pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, luni, pentru a patra oară de la preluarea mandatului de președinte al țării, după ce Dodon a refuzat numirea unor miniștri.

Igor Dodon a fost suspendat pentru ca decretul de numire a noilor miniștri din Guvernul de la Chișinău să poată fi semnat de șeful Legislativului sau de către prim-ministru, după ce șeful statului a refuzat să semneze decretul, relatează Adevărul.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a declarat, la ședința CC, că președintele țării a refuzat justificat numirea în funcție a noilor miniștri, pe motiv că are suspiciuni asupra integrității acestora, aceștia nu se bucură de încredere din partea societății și pentru că noii miniștri sunt incompatibili cu funcțiile pe care intenționează să le ocupe.

Președintele Republicii Moldova consideră că prin decizia de a-l suspenda din funcție luni, 24 septembrie, Curtea Constituțională a comis o dublă ilegalitate. În opinia sa, CC a zădărnicit încercarea șefului statului „de a stopa o gravă încălcare de legislație și a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un așa-numit președinte interimar”.

Igor Dodon a mai fost suspendat din funcție de Curtea Constituțională a Republicii Moldova în noiembrie 2017, respectiv de două ori în luna ianuarie 2018.