image

Preşedintele Chinei: Nu există niciun motiv pentru a schimba principiul «o ţară, două sisteme»

📁 Istorie recentă
🗓️ 1 iulie 2022

Preşedintele chinez Xi Jinping a dat asigurări vineri că nu există ''niciun motiv'' pentru a schimba principiul ''o ţară, două sisteme'', care acordă un anumit grad de autonomie Hong Kong-ului, afirmaţie făcută în cadrul unui discurs rostit cu prilejul aniversării a 25 de ani de la retrocedarea fostei colonii britanice către China, relatează agerpres.ro.

Acest model este ''un sistem atât de bun, nu există niciun motiv pentru a-l schimba şi trebuie menţinut pe termen lung'', a afirmat preşedintele chinez, adăugând că tot ceea ce a făcut Beijing-ul a fost ''pentru binele Hong Kong-ului''.

Preşedintele chinez a dat asigurări, de asemenea, că ''adevărata democraţie'' a început odată cu retrocedarea.

''După reunificarea cu patria mamă, locuitorii din Hong Kong au devenit stăpânii propriului oraş'', a subliniat preşedintele chinez, care a participat vineri la ceremonia de marcare a 25 de ani de la retrocedarea Hong Kong-ului Chinei şi la depunerea jurământului de către noul director executiv al regiunii, John Lee.

Regiunea Administrativă Specială, după cum este desemnat Hong Kong-ul în virtutea acordului ce trebuia să acorde oraşului de aproximativ 7 milioane de locuitori o largă autonomie timp de 50 de ani după retrocedarea de către britanici, a fost condusă multă vreme după principiul "o ţară, două sisteme".

Cu toate acestea, în 2020 Beijingul a introdus o nouă lege controversată a securităţii naţionale, punând capăt protestelor în masă pro-democraţie.

Mai multe pentru tine...