Premierul etiopian Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru Pace 2019
Premiul Nobel pentru Pace 2019 a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed, “pentru eforturile sale de a aduce pacea și cooperarea internațională și, în special, pentru inițiativa sa decisivă de a soluționa conflictul cu Eritreea”, a anunțat Institutul Norvegian pentru Nobel din Oslo.
La şase luni de la învestirea în funcția de prim-ministru al Etiopiei, Abiy Ahmed (43 de ani) a încheiat pace cu Eritreea, a eliberat mii de disidenţi, a cerut în mod public scuze pentru violenţele forţelor de securitate şi i-a primit cu braţele deschise pe membrii unor grupări exilate, catalogate drept ”teroriste” de către predecesorii săi.
Fiul unui musulman şi al unei creştine, născut într-o comună mică din partea de centru-vest a ţării, Beshasha, Abiy Ahmed „a crescut dormind pe jos”, într-o casă care nu avea nici electricitate şi nici apă curentă.
„Ne duceam să luăm apă de la râu”, declara el într-un interviu acordat în septembrie postului de radio Sheger FM, adăugând că a descoperit electricitatea şi asfaltul abia la vârsta de zece ani.
Ca adolescent, Abiy se angajează în lupta armată împotriva regimului dictatorului Mengistu Haile Mariam. Tânărul Abiy, un operator radio, învaţă din necesitate limba comunităţii tigray, un grup etnic majoritar în această luptă şi care va forma nucleul dur al regimului, după căderea lui Mengistu în 1991. Abiy începe atunci o ascensiune în rândul coaliţiei aflate la putere, Frontul Democratic Revoluţionar al Poporului Etiopian(EPRDF).
El urcă în ierarhia armatei şi obţine gradul de locotenent-colonel, iar în 2008 este unul dintre fondatorii Agenţii Naţionale etiopiniene a Informaţiilor (INSA), pe care o conduce de facto doi ani. În 2010, el îşi schimbă uniforma cu costumul de politician. Devine deputat al Partidului Oromo, membru al coaliţiei aflate la putere, iar apoi, în 2015, ministru al Ştiinţei şi Tehnologiei.
La sfârşitul lui 2015, o mişcare populară de protest antiguvernamental ia amploare în cadrul principalelor două comunităţi din ţară - oromo, din care face parte Abiy Ahmed, şi amhara. Mişcarea, în pofida faptului că este reprimată violent, reuşeşte să-l înlăture pe premierul Hailemariam Desalegn, un simbol al unei coaliţii incapabile să răspundă aspiraţiilor tineretului. EPRDF îl desemnează pe Abiy Ahmed să salveze situaţia, iar acesta devine astfel primul oromo care ocupă postul de premier.