Tezaurul dacilor, expus la Muzeul de Istorie Prahova jpeg

Tezaurul dacilor, expus la Muzeul de Istorie Prahova

­čôü Dacia antic─â
Autor: Camelia N─âstase
­čŚô´ŞĆ 15 octombrie 2010

Zeci de capodopere ale artei aurului din ┼úara noastr─â din epoca bronzului p├ón─â ├«n epoca geto-dacic─â pot fi admirate de ast─âzi la Muzeul Jude┼úean de Istorie ┼či Arheologie Prahova ├«n cadrul celei de-a doua edi┼úii a expozi┼úiei temporare "Comorile dacilor".

Piesa de rezisten┼ú─â a expozi┼úiei o constituie Coiful de la Co┼úofene┼čti, cea mai important─â pies─â descoperit─â pe teritoriul jude┼úului Prahova. Coiful a fost descoperit ├«nt├ómpl─âtor ├«n vara anului 1926 de c─âtre mai mul┼úi copii din satul Co┼úofene┼čti ├«ntr-una din r├ópele situate ├«n punctul ÔÇ×V├órful Fund─âturii". Coiful se ├«ntoarce pentru prima oar─â la Ploie┼čti, dup─â mai bine de 81 de ani, de c├ónd a fost ├«ncredin┼úat de c─âtre s─âteanul Alexandru Simion din Co┼úofene┼čti omului de afaceri ploie┼čtean Ion Marinescu-Moreanu, pentru a fi ÔÇ×valorificat la Bucure┼čti". ├Äncep├ónd cu anul 1972, coiful de la Co┼úofene┼čti a fost expus ├«n Tezaurul Istoric al Muzeului Na┼úional de Istorie a Rom├óniei, fiind admirat de c├óteva milioane de vizitatori din ┼úar─â ┼či din str─âin─âtate.P├ón─â pe 1 noiembrie, ├«n pivini┼úa Muzeului de Istorie mai pot fi admirate tezaurele de la St├ónce┼čti, Cucuteni-B─âiceni, Per┼činari ┼či Hinova, Vasul de la Biia ┼či br─â┼ú─âri, pumnaluri ┼či pandantive din aur.

image

Tezaurul de la Per┼činaridateaz─â din perioada mijlocie a epocii bronzului. Se pare c─â un prim grup de obiecte ar fi fost g─âsit ├«n 1954 de un localnic, ├«n timp ce s─âpa o groap─â pentru scos lut pe terasa p├ór├óului din localitate. Acesta era alc─âtuit cel pu┼úin dintr-o spad─â scurt─â ┼či patru sau cinci topoare.

image

Tezaurul de la Hinovaa fost descoperit ├«n anul 1980, cu prilejul s─âp─âturilor arheologice sistematice ├«n cadrul unei necropole plane de incinera┼úie suprapus─â de un castru roman din secolele IV-V. Tezaurul este alc─âtuit ├«n majoritate din piese de port precum br─â┼ú─âri, coliere ┼či fragmente de lingouri din aur. Al─âturi de aceste piese se afl─â ┼či o br─â┼úar─â din bronz cu capetele suprapuse.

image

Vasul de la Biiaprovine dintr-o descoperire izolat─â fiind g─âsit ├«n 1895 ├«ntr-o carier─â de calcar de pe malul T├órnavei. Din tezaurul de la St├ónce┼čtila Ploie┼čti poate fi admirat─â o superb─â aplic─â din foaie de aur reprezent├ónd un animal fantastic cu cap de mistre┼ú, corp de pe┼čte, coad─â ┼či aripi de pas─âre.

image

Tezaurul de la Cucuteni-B─âicenia fost descoperit ├«nt├ómpl─âtor ├«n 1959 ┼či este compus dintr-un coif, dou─â br─â┼ú─âri polispiralice ┼či mai multe aplice de harna┼čament.

image

Diademadin jude┼úul Vaslui a fost descoperit─â ├«n 1978 ├«n contextul s─âp─âturilor arheologice de la cetatea geto-dac─â situat─â la sud-est de comuna Bune┼čti-Avere┼čti, depus─â izolat, ├«ntr-o groap─â, ├«n zona nordic─â a cet─â┼úii.

image

Pre┼úul unui bilet pentru cei care vor s─â viziteze expozi┼úia este de 8 lei, iar studen┼úii, elevii ┼či pensionarii beneficiaz─â de o reducere de 50%. Pre┼čcolarii pl─âtesc doar 2 lei. Programul de vizitare este zilnic, cu excep┼úia zilei de luni, ├«ntre orele 9.00 ┼či 16.00.  Paza pieselor expuse este asigurat─â de o firm─â de profil, cheltuielile suportate de Muzeul de Istorie pentru organizarea acestui eveniment ridic├óndu-se la 200.000 de lei.