Polul Sud al Lunii şi Sudul Global
Sonda indiană Chandrayaan-3 a reușit să aselenizeze cu succes în regiunea polului Sud al Lunii, un moment istoric în adevăratul sens al cuvântului. India devine prima ţară care își trece în palmares o asemenea reușită și a patra ţară din lume care trimite o sondă pe Lună, după SUA, URSS și China.
Polul Sud al Lunii prezintă un interes uriaș pentru că se presupune că acolo s-ar afla cantităţi importante de apă îngheţată, ceea ce ar deschide calea stabilirii unor staţii cu echipaj uman pe suprafaţa satelitului natural al pământului.
Evenimentul a stârnit entuziasm în India şi a fost celebrat de premierul Narendra Modi. Dar premierul indian nu se afla acasă, ci a trebuit să adreseze felicitări de la distanţă, prin mesaj video. El se afla la mii de kilometri de New Delhi, la Johannesburg, pentru a participa la summitul ţărilor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.
Întâlnirea celor cinci state emergente, care au înfiinţat organizaţia cu 15 ani în urmă, s-a încheiat cu decizia istorică de lărgire cu încă șase state, Argentina, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Iran și Arabia Saudită. Intrarea celor șase state invitate se va produce pe 1 ianuarie 2024. În prezent, economiile statelor BRICS au cumulat 26% din Produsul Intern Brut la nivel global. În urma extinderii, această cotă se va ridica la 30%. Grupul se va profila ca un rival al G7, având în curând în rândurile sale și marii jucători de pe piaţa petrolului, ca Arabia Saudită, Iran şi Emiratele Arabe Unite, pe lângă Rusia.
Sudul Global se organizează și este clar că grupul BRICS a căpătat tracţiune, alţi zeci de lideri din ţări emergente urmărind îndeaproape discuţiile de la Johannesburg. China și India, cele mai mari economii ale grupului și cele mai populate ţări ale lumii, au trecut peste diferenţele de vederi și au stabilit modul în care vor fi primiţi noii membri.
Lumea a devenit mai complexă decât o știam. Pandemia și războiul din Ucraina au accelerat procesele de transformare și lucruri de necrezut cu câţiva ani în urmă se întâmplă în mare viteză.
Textul a fost publicat în numărul 260 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 septembrie - 14 octombrie, și în format digital pe platforma paydemic.
FOTO: Indian Space Research Organization (GODL-India)