Pierdere navală uriaşă pentru Rusia  Crucişătorul „Moskva” s a scufundat jpeg

Pierdere navală uriaşă pentru Rusia. Crucişătorul „Moskva” s-a scufundat

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 15 aprilie 2022

Crucişătorul purtător de rachete „Moskva” s-a scufundat „într-o furtună, în timp ce era remorcat până la destinaţie, din cauza avariei carenei apărute în urma unui incendiu care a provocat detonarea muniţiei”. Acest lucru a fost raportat joi în Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, relatează adevarul.ro.

"În timpul remorcării crucişătorului Moscova către portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza avariei carenei apărute în urma incendiului care a provocat detonarea muniţiei. În condiţiile unei mări furtunoase, nava s-a scufundat", a declarat Ministerul rus al Apărării. Aceştia au adăugat că echipajul crucişătorului a fost evacuat pe navele Flotei Mării Negre din zonă. Joi, mai devreme, Ministerul rus al Apărării a raportat că crucişătorul purtător de rachete „Moskva” al Flotei Mării Negre a fost grav avariat în urma detonării muniţiei care a avut loc în urma unui incendiu. Echipajul a fost evacuat pe celelalte nave ale flotei, aflate în zona.

Ministerul a precizat că este în curs de investigare cauza incendiului. Ulterior, Ministerul a clarificat că nava continuă să plutească, iar armamentul principal, format din rachete nu este deteriorat. S-au luat măsuri pentru remorcarea crucişătorului până în port.

Pe de altă parte, autorităţile ucrainene susțin că nava a fost atacată cu rachete Neptun. "Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au cauzat pagube semnificative acestei nave ruseşti", a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Odesa, Maxim Marcenko.

Moskva este nava amiral a Flotei Mării Negre, nava principală a Proiectului 1164 Atlant. A fost dat în funcţiune în 1983 sub denumirea de „Glorie”. În 1996, crucişătorul şi-a primit numele actual. Armamentul principal de atac al navei consta în 16 lansatoare de rachete P-1000 Vulkan. De amintit este şi faptul că, în timpul celui de-al doilea război mondial, în 1941 nava fanion a Flotei Mării Negre a URSS, intitulată tot Moskva (un distrugător dn clasa Leningrad) a fost scufundată în dreptul Constanţei, în timpul unui atac al URSS împotriva portului Constanţa. Şi în prezent scufundarea sa produce controverse dezbătându-se încă dacă s-a scufundat în urma lovirii unei mine ori a lovirii de către artileria navală sau terestră. Numele Moskva pare a nu fi de bun augur pentru navele fanion ale Flotei Mării Negre, fie ele sovietice sau ruse.