Hamas Israel Banca Nationala X jpg

Peste 700 de oameni, uciși în ofensiva Hamas din Israel

📁 Conflictele din Orientul Mijlociu
Autor: Redacția
🗓️ 9 octombrie 2023

Ofensiva lansată sâmbătă de mișcarea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului a dus deja la bilanț tragic al victimelor, care continuă să crească. Peste 700 de oameni au fost uciși, conform unui anunț oficial făcut de armata israeliană, publicat luni dimineață, citat de AFP.

În plus față de numărul îngrijorător de decese, armata israeliană a raportat că peste 2.150 de israelieni au fost răniți începând cu prima zi a ofensivei. Informațiile au fost făcute publice printr-o postare actualizată, pe contul oficial de social media al armatei israeliene, relatează adevarul.ro.

Tragedia nu s-a limitat doar la cetățenii israelieni. Conform unei declarații făcute, duminică, de un oficial american, inclusiv mai mulți cetățeni americani au fost uciși în cadrul acestei ofensive.

„Putem confirma decesul mai multor cetățeni americani”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite ale Americii.

Un alt aspect șocant al acestei situații a fost descoperirea a cel puțin 260 de cadavre la locul unui festival, din apropierea graniței cu Fâșia Gaza.

Potrivit informațiilor furnizate de dpa, site-ul de știri israelian Ynet a raportat că trupurile neînsuflețite au fost găsite în timpul ofensivei Hamas, când forțele acestei mișcări au atacat participanții la festival.

Martorii oculari, citați de presă, au descris scena ca fiind un masacru teribil. Cu toate acestea, nu este clar încă, dacă cei 260 de participanți la festival, care au fost uciși, au fost incluși în bilanțul oficial, anunțat de armata israeliană. Bilanțul victimelor continuă să crească, pe măsură ce forțele israeliene avansează în zonele atacate și descoperă mai multe cadavre.

Stare de război în Israel

Brațul armat al mișcării islamiste palestiniene Hamas afirmă că a lansat sâmbătă dimineață circa 5.000 de rachete împotriva Israelului, în timp ce un „număr nedeterminat” de membri ai săi s-au infiltrat pe teritoriul statului evreu dinspre Fâşia Gaza. Operațiunea, numită „Potopul Al-Aqsa”, este cel mai mare atac împotriva Israelului din ultimii ani.

Războiul actual dintre Israel și militanții palestinieni a izbucnit în contextul în care evreii au sărbătorit  sâmbătă ultima zi a sărbătorii Sukkot, când numeroşi pelerini şi turişti vin în ţară în timpul vacanţei şcolare. De asemenea, se împlinesc 50 de ani şi o zi de la începutul războiului arabo-israelian din 1973, care s-a soldat cu moartea a 2.600 de israelieni şi cu cel puţin 9.500 de morţi şi dispăruţi de partea arabă în trei săptămâni de lupte. Armata israeliană și-a denumit riposta „Săbii de oțel”.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a extins „situația specială de securitate” la întregul teritoriu al Israelului, potrivit biroului său de presă. Măsura le va permie Forțelor de Apărare Israelului (IDF) să ofere dispoziții civililor și să închidă locurile publice după necesitățile de securitate, a spus biroul de presă al ministrului, potrivit CNN.

Un „eșec istoric” pentru serviciile de informații israeliene

Ofensiva a surprins țara complet nepregătită și reprezintă un „eșec istoric” pentru serviciile de informații israeliene, potrivit expertului în Orientul Mijlociu David Khalfa, citat de France 24.

Escaladarea vine pe fundalul unei violențe crescânde între Israel și militanții palestinieni din Cisiordania, care împreună cu Fâșia Gaza face parte din teritoriile în care palestinienii au căutat de mult să înființeze un stat.

Această situație este nemaiauzită. Este un atac surpriză masiv, un atac coordonat care necesită un nivel de inteligență și pregătire din partea Hamas. Probabil și un sprijin logistic din partea Jihadului Islamic, pe de o parte, și Hezbollah și Iran, pe de altă parte. Acest lucru ar explica în mare măsură ce se întâmplă acum, spune David Khalfa.

Mai multe pentru tine...