Partea superioară a unei statui masive a faraonului Ramses al II-lea, descoperită în Egipt (foto: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities)

Partea superioară a unei statui masive a faraonului Ramses al II-lea, descoperită în Egipt

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 18 martie 2024

O misiune arheologică comună egipteano-americană a dezgropat partea superioară a unei statui masive care îl înfățișează pe faraonul Ramses al II-lea în timpul excavărilor efectuate la sud de orașul egiptean Minya.

Blocul din calcar are circa 3,8 metri înălțime și îl înfățișează pe Ramses în poziție șezândă, purtând pe cap o coroană dublă și o podoabă ornată cu o cobră regală, a precizat Bassem Jihad, coordonatorul echipei egiptene, într-un comunicat citat de Agerpres.

Pe partea superioară a coloanei din spatele statuii se află scrieri hieroglifice care îl glorifică pe rege, unul dintre cei mai puternici faraoni ai Egiptului, a mai spus el.

Ramses al II-lea, supranumit „Ramses cel Mare”, a fost al treilea faraon din cea de-a XIX-a dinastie a Egiptului și a domnit din 1.279 î.Hr. până în 1.213 î.Hr.

Studiile au confirmat că partea superioară a statuii se potrivește cu secțiunea inferioară, descoperită de arheologul german Gunther Roeder în 1930. Mărimea statuii, atunci când va fi combinată cu secțiunea inferioară, care a fost dezgropată în urmă cu mai multe decenii, atinge circa șapte metri.

Foto sus: Ministry of Tourism and Antiquities 

Mai multe pentru tine...