Sarcofagul faraonului Ramses al II-lea, expus la Paris (foto: captură video FRANCE 24)

Sarcofagul faraonului Ramses al II-lea, expus la Paris / VIDEO

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 7 aprilie 2023

Peste 145.000 de bilete au fost deja vândute pentru expoziția consacrată faraonului Ramses al II-lea, înainte de deschiderea acesteia vineri, la Paris, au anunțat organizatorii.

La patru ani după succesul expoziției organizate în jurul „superstarului” faraonilor, Tutankhamon, la Paris are loc un nou eveniment somptuos, dedicat Egiptului Antic, al cărui punct culminant va fi expunerea sarcofagului lui Ramses al II-lea, informează Agerpres.

„Am vândut peste 145.000 de bilete, ceea ce reprezintă un număr mai mare de prevânzări decât cele pentru Tutankhamon (aproximativ 120.000). Acest lucru arată într-adevăr entuziasmul publicului în așteptare, mai ales când am anunțat prezența sarcofagului lui Ramses al II-lea doar aici, la Paris”, a declarat joi Anthony Tann, președintele Expozițiilor Patrimoniului Mondial, care organizează evenimentul, în cadrul unei conferințe de presă.

Expoziția este deschisă până la 6 septembrie la Grande Halle de la Villette.

După Statele Unite și înaintea Australiei, Franța este singura țară din Europa care găzduiește această expoziție și, mai presus de toate, singura care expune sarcofagul din lemn

În 2019, peste 1,4 milioane de persoane au vizitat expoziția dedicată lui Tutankhamon. Expoziția din acest an este dedicată celui care a fost adeseori numit „regele regilor”, sau chiar „Regele Soare”: Ramses al II-lea, faraon din dinastia a XIX-a.

„Este faraonul care a domnit cel mai mult (66 de ani), care s-a căsătorit - printre altele - cu cea mai frumoasă femeie din lume (Nefertari, însemnând 'cea mai frumoasă'), care a avut cea mai mare familie (cel puțin 50 de fii, 60 de fiice)... Pe scurt, a fost un rege extraordinar”, a declarat experta în egiptologie Benedicte Lhoyer.

Ultima „vizită” a faraonului în Franța datează din 1976. În acel an, comunitatea științifică franceză a avut o misiune specială: să salveze mumia, roasă de mucegai. După acea salvare, legăturile dintre cele două țări s-au întărit, a explicat experta în egiptologie.