Palatul Braunstein, o atracție turistică în inima Iașiului
Dacă ai trecut prin Piaţa Unirii din Iaşi, cu siguranţă ai observat şi o clădire impresionantă, recent renovată, ce iese în evidenţă printr-o cupolă de sticlă impresionantă.
Este vorba despre Palatul Braunstein, un monument de arhitectură, construit la începutul secolului al XX-lea. Clădirea care se află în inima oraşului Iaşi adăposteşte Galeriile Cupola, sala de expoziţii a Uniunii Artiştilor Plastici şi reuşeşte să fure toate privirile trecătorilor.
Cine a construit Palatul şi ce roluri a jucat de-a lungul anilor
Chiar dacă nu cunoşti prea multe detalii despre el sau despre rolul pe care îl are, cu siguranţă vei dori să realizezi măcar câteva fotografii cu impresionanta construcţie.
Palatul, care impresionează prin somptuozitate, a fost construit pe locul unor vechi construcţii ce se aflau în proprietatea lui Adolf Braunstein, un antreprenor evreu care deţinea mai multe magazine în oraşul Iaşi. Cupola Palatului a fost inaugurată în 1915.
De-a lungul timpului, clădirea a jucat mai multe roluri importante. Aceasta a fost hotel, bancă sau sediu de partid. În perioada comunistă, clădirea a fost naţionalizată, aici funcţionând, pentru o perioadă, Magazinul Victoria, la etaj fiind apartamente care aveau destinaţia de locuinţe sociale.
După căderea comunismului, în 1989, unele părţi din clădire au fost retrocedate, ulterior fiind răscumpărate. Astfel, Palatul a ajuns în proprietatea Primăriei Municipiului Iaşi.
Palatul, reabilitat de autorităţile locale
În anul 2016, Primăria Municipiului Iaşi a demarat un proiect prin care se dorea reabilitarea Palatului Braunstein. Lucrările au început în 2018 şi trebuiau finalizate în 2020. Cu toate acestea, recepţia a fost finalizată în martie 2022.
De atunci, Palatul Braunstein a devenit un adevărat simbol pentru Iaşi şi mai ales pentru centrul oraşului.
Valoarea proiectului, prin care clădirea a fost modernizată, s-a ridicat la 4.6 milioane de euro. Palatul Braunstein urmează să fie transformat într-un centru multifuncţional, care va include spaţii expoziţionale, săli de conferinţă dar şi alte facilităţi. Totodată, aici va funcţiona Centrul Cultural Francez, britanic, german şi italian.
Sursa: adevarul.ro