Stiati că sub Palatul Culturii din Iași sunt clădiri domnesti din 1430 jpeg

Stiati că sub Palatul Culturii din Iași sunt clădiri domnesti din 1430

Timp de șapte ani, istoricii și arheologii din Iași au făcut săpături și au scos la lumină ziduri vechi care datează din 1430. Totul s-a întâmplat după ce au început lucrările de reabilitare a Palatului Culturii.

La kilometrul zero al Ia╚Öului, ├«n plin─â istorie a Ia╚Öului ╚Öi a Rom├óniei, a fost f─âcut─â o descoperire importanta care azi poate fi v─âzut─â de publiculul larg. Palatul a fost ridicat ├«n fostele cur╚Ťi domne╚Öti. E unica situa╚Ťie de suprapunere de cur╚Ťi domne╚Öti, explic─â L─âc─âmioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova, Ia╚Öi. Sub actualul Palat al Culturii, care e o cl─âdire at├ót de cunoscut─â, se ascund urmele a patru, cinci secole de istorie. Pe acest loc a fost cea mai veche curte domneasc─â din Ia╚Öi, ├«nc─â din timpul lui Alexandru cel Bun.

image

Odat─â cu redeschiderea Palatului Culturii, publicul poate s─â viziteze o parte dintre ele.

L─â╚Ťimea zidurilor este impresionant─â: unui zid, care ini╚Ťial, m─âsura trei metri, i-au mai fost ad─âugate alte funda╚Ťii. Astfel, grosimea total─â a ajuns s─â dep─â╚Öeasc─â cinci metri.

Palatul Culturii, realizat în stilul neogotic, este înscris în lista monumentelor istorice si a fost reabilitat in ultimii ani