Stiati că sub Palatul Culturii din Iași sunt clădiri domnesti din 1430 jpeg

Stiati că sub Palatul Culturii din Iași sunt clădiri domnesti din 1430

Timp de șapte ani, istoricii și arheologii din Iași au făcut săpături și au scos la lumină ziduri vechi care datează din 1430. Totul s-a întâmplat după ce au început lucrările de reabilitare a Palatului Culturii.

La kilometrul zero al Iașului, în plină istorie a Iașului și a României, a fost făcută o descoperire importanta care azi poate fi văzută de publiculul larg. Palatul a fost ridicat în fostele curți domnești. E unica situație de suprapunere de curți domnești, explică Lăcămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova, Iași. Sub actualul Palat al Culturii, care e o clădire atât de cunoscută, se ascund urmele a patru, cinci secole de istorie. Pe acest loc a fost cea mai veche curte domnească din Iași, încă din timpul lui Alexandru cel Bun.

image

Odată cu redeschiderea Palatului Culturii, publicul poate să viziteze o parte dintre ele.

Lățimea zidurilor este impresionantă: unui zid, care inițial, măsura trei metri, i-au mai fost adăugate alte fundații. Astfel, grosimea totală a ajuns să depășească cinci metri.

Palatul Culturii, realizat în stilul neogotic, este înscris în lista monumentelor istorice si a fost reabilitat in ultimii ani