Oraşele-capcană, soluţia britanicilor pentru a păcăli aviaţia nazistă în Al Doilea Război Mondial
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata britanică a venit cu o soluţie ingenioasă pentru a scăpa de atacurile aviaţiei germane:ei au construit nişte oraşe false, care erau incendiate intenţionat.
Colonelul John Turner a venit cu această idee în 1939. Iniţial el a construit aşa numite K Sites, care simulau prezenţa unui aeroport sau a unei baze aviatice. Apoi a trecut la Q sites, care simulau cu ajutorul luminii un aeroport în timpul nopţii. Opera lui finală au fost oraşele Starfish. Acestea erau capcane pentru aviaţia nazistă, Luftwaffe, care ar fi crezut că a lovit ţintele reale, scrie „The Daily Mail“.
Starfish era un termen care venea de la Special Fire. Oraşele-capcană erau amplasate la câţiva kilometri distanţă de comunităţi reale, iar în momentul când Luftwaffe ataca oraşele, britanicii de la sol aprindeau focul în Starfish. Astfel, soldaţii germani credeau că au lovit ţinte locuite şi continuau atacul chiar deasupra oraşelor-capcană.
Pentru a arăta ca un oraş şi a simula imaginea unei comunităţi normale, butoaiele care conţineau parafină şi motorină erau amplasate pe stâlpi de şase metri care aduceau cu şirurile de clădiri din zonele industriale. De la distanţă o persoană deschidea o valvă care elibera combustibilul peste nişte cărbuni care ardeau. După apariţia fumului negru, se turna apă peste pentru a crea vapori şi pentru a da impresia de luptă cu flăcările.
La finalul războiului, britanicii construiseră peste 237 de asemenea oraşe Starfish, care protejau 81 de oraşe, fabrici şi alte ţinte. Potrivit arhivelor oficiale, 730 de raiduri au fost redirecţionate cu ajutorul acestora.