image

ONU: Cel mai mare de val de refugiaţi în Europa, după cel de-al Doilea Război Mondial

📁 Istorie recentă
🗓️ 20 aprilie 2022

Peste cinci milioane de ucraineni au fugit din Ucraina de la declanşarea războiului, potrivit datelor postate de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Este considerată cea mai gravă criză de refugiaţi din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Conform Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHC), numărul exact al ucrainenilor care şi-au părăsit ţara de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie este de 5.034.439, informează Agerpres.

Circa 90% dintre persoanele care au părăsit ţara sunt femei şi copii. Autorităţile ucrainene nu permit plecarea din ţară a bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani, care pot fi înrolaţi.

Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că femeile şi copiii care au fugit din calea războiului sunt în pericol de a cădea victime exploatării sexuale, violurilor şi traficului de persoane.

Înainte de începerea războiului din Ucraina, populaţia ţării era de peste 37 de milioane de persoane pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev, deci fără a lua în calcul Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile din est unde secesioniştii pro-ruşi au proclamat independenţa a două aşa-zise republici, Doneţk şi Lugansk.

Mai multe pentru tine...