O vastă rețea de orașe antice, descoperită în pădurea tropicală amazoniană
Oamenii de știință au descoperit în pădurea tropicală amazoniană o vastă rețea de orașe dens populate, vechi de 2.500 de ani, în care a trăit o civilizație agrară necunoscută până în prezent.
Situl, care se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați în valea Upano din Ecuador, la poalele munților Anzi, include aproximativ 20 de orașe legate între ele prin drumuri. Este vorba despre o planificare urbană la o scară nemaiîntâlnită până acum într-o perioadă atât de timpurie în Amazonia, informează Agerpres.
„Nu este doar un sat, ci un întreg peisaj care a fost domesticit de om”, a declarat pentru AFP Stéphen Rostain, director de cercetare la CNRS (cea mai mare organizație publică de cercetare științifică din Franța).
În urmă cu 25 de ani, acest arheolog francez a detectat primele urme ale acelei civilizații, denumită „Upano”, prin săpături pe teren, și a localizat câteva sute de movile de pământ.
În 2015, o companie mandatată de Oficiul pentru Patrimoniu din Ecuador și-a propus să survoleze regiunea cu un Lidar („Laser imaging detection and ranging”), un mic aparat de teledetecție cu laser transportat la bordul unei aeronave, care îi permite să scaneze solul trecând printre frunzele copacilor din densa pădure amazoniană.
„Prin eliminarea covorului vegetal, se poate restabili adevărata formă a solului pe aceste sute de kilometri pătrați, ceea ce nu era posibil de realizat la nivelul terenului", a explicat Stéphen Rostain.
Imaginile astfel obținute au dezvăluit mai mult de 6.000 de movile, platforme dreptunghiulare de pământ care serveau ca sub-baze pentru locuințe, pentru a le proteja de pământul umed. Primele platforme ar fi fost construite între anii 500 î.Hr. și 300-600 d.Hr.
Ceea ce este și mai remarcabil este faptul că orașele recent descoperite sunt străbătute de străzi mari, adânci, drepte și construite în unghi drept - „la fel ca la New York”, spune arheologul francez
Foto sus: Rețeaua de orașe descoperită în pădurea tropicală amazoniană cu ajutorul tehnologiei Lidar (© Antoine Dorison și Stéphen Rostain / science.org)