O recentă cercetare dă peste cap teoriile privind originea europenilor jpeg

O recentă cercetare dă peste cap teoriile privind originea europenilor

📁 Antichitate
Autor: Bogdan Vârşan
🗓️ 14 septembrie 2011

O noua teorie rastoarna credinta ca primii europeni au fost pastori veniti din orientul apropiat acum 5.000-10.000 de ani.

Cele mai recente rezultate ale unor cercetări arată ca primii locuitori ai spaţiului european sunt, nu păstori cum s-a crezut până acum, ci vânători ai epocii de piatră. Totuşi autorii studiului au declarat că această premisă are nevoie de noi cercetări pentru a-şi demonstra viabilitatea. Între teoria de migraţie a păstorilor din orientul apropiat şi teoria indigenilor s-a creat un spaţiu de dezbatere foarte aprins între specialişti.

Ultimele studii se axează pe cromozomul Y, un cromozom care este transmis prin ADN de la tată la fiu. Tipurile de cromozomi Y deţinuţi de oameni azi, poate indica zona de provenienţă geografică iniţială.

Mai mult de 100 de milioane de euroeni poarta tipul R-M269, majoritatea (90%) în Vestul Europei. Cu toate acestea cercetătorul Patricia Balaresque împreuna cu colegii săi de la Universitatea din Leicester au arătat că numărul celor care poartă acest tip de cromozom se înmulţeşte când vine vorba de regiunea Anatolia din Turcia de azi. Concluziile echipei au fost ca tipul R-M269 a fost prezent în Europa înca din Paleolitic.

Cu toate acestea o echipă de cercetători de la Universitatea din Oxford în frunte cu Cristian Capelli şi George Busby a ţinut să contrazică studiul lui Balaresque susţinând că „în acest moment nu este posibil să avem vreo certitudine despre vreo astfel de moştenire cromozomică”.