O nouă specie de pterozaur, identificată în Australia  jpeg

O nouă specie de pterozaur, identificată în Australia

Paleontologii au descoperit conservat ├«n roc─â un schelet incomplet ┼či fosilizat al unei noi specii de pterozaur, un pr─âd─âtor alfa cu o anvergur─â a aripilor de patru metri. Specia nou-descoperit─â ar fi tr─âit printre dinozaurii care populau regiunea Winton din statul australian Queensland cu circa 96 de milioane de ani ├«n urm─â, potrivit unui studiul publicat ├«n revista ÔÇ×Scientific ReportsÔÇŁ.

Vie┼úuitoarea ├«naripat─â, cu din┼úi ├«n form─â de ghimpi, era capabil─â s─â zboare pe distan┼úe mari. Pe uscat, se deplasa folosindu-┼či toate cele patru membre. Descoperirea este prima de acest fel din Australia ┼či include fragmente de craniu, cinci vertebre ┼či p─âr┼úi din aripi, a precizat conduc─âtoarea studiului, Adele Pentland, de la Universitatea Swinburne.

În Australia nu au fost descoperite foarte multe fosile de pterozaur, fiind cunoscute până în prezent mai puţin de 20 de astfel de specimene fragmentare. Cercetătorii spun că descoperirea din Australia a adus la lumină o specie necunoscută până acum de pterozaur, datorită caracteristicilor unice ale dentiţiei, prevăzută cu dinţi mici în partea din faţă.

Acest articol a fost publicat ├«n num─ârul 213 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, ├«n perioada 15 octombrie ÔÇô 14 noiembrie 2019, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

H 213 jpg jpeg