⬆
O nouă specie de pterozaur, identificată în Australia
📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
🗓️
21 octombrie 2019
Paleontologii au descoperit conservat în rocă un schelet incomplet şi fosilizat al unei noi specii de pterozaur, un prădător alfa cu o anvergură a aripilor de patru metri. Specia nou-descoperită ar fi trăit printre dinozaurii care populau regiunea Winton din statul australian Queensland cu circa 96 de milioane de ani în urmă, potrivit unui studiul publicat în revista „Scientific Reports”.
Vieţuitoarea înaripată, cu dinţi în formă de ghimpi, era capabilă să zboare pe distanţe mari. Pe uscat, se deplasa folosindu-şi toate cele patru membre. Descoperirea este prima de acest fel din Australia şi include fragmente de craniu, cinci vertebre şi părţi din aripi, a precizat conducătoarea studiului, Adele Pentland, de la Universitatea Swinburne.
În Australia nu au fost descoperite foarte multe fosile de pterozaur, fiind cunoscute până în prezent mai puţin de 20 de astfel de specimene fragmentare. Cercetătorii spun că descoperirea din Australia a adus la lumină o specie necunoscută până acum de pterozaur, datorită caracteristicilor unice ale dentiţiei, prevăzută cu dinţi mici în partea din faţă.