O nouă brățară dacică de aur, expusă la Muzeul Național de Istorie a României (foto: MNIR)

O nouă brățară dacică de aur, expusă la Muzeul Național de Istorie a României / VIDEO

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2025

O nouă brățară dacică de aur braconată din zona sitului arheologic de la Sarmizegetusa Regia a fost prezentată, miercuri, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), după ce a fost recuperată de autoritățile române.

„Începând de astăzi cea mai recentă brățară de aur recuperată de autoritățile judiciare române, la sfârșitul anului 2024, poate fi admirată la Muzeul Național de Istorie a României. Brățara de aur datând de la mijlocul secolului I a.Chr. provine dintr-un tezaur descoperit în zona sitului arheologic de la Sarmizegetusa Regia. Prețiosul artefact prezintă aceleași caracteristici tehnice și stilistice precum celelalte brățări spiralice cunoscute până în prezent”, precizează MNIR, pe pagina de Facebook a instituției.

Piesa a fost prezentată în zona Lapidarium a expoziției permanente, iar de joi, 17 aprilie va fi parte a expoziției „Tezaur Istoric”.

Aceasta este cea de-a paisprezecea brățară dacică de aur descoperită ilegal în cadrul activităților de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munților Orăștiei.

Între anii 2007-2013, Statul Român a recuperat un număr de treisprezece brățări din țări europene precum și din Statele Unite ale Americii. Brățara plurispiralică din aur, databilă la mijlocul secolului I a.Chr., este un artefact reprezentativ pentru cultura epocii clasice dacice, fiind produsă într-un atelier local.

Fostul manager al MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a precizat că brățara cântărește 1.286,70 de grame.

„Este cea mai grea brățară recuperată până acum, dar în dosar avem informații despre brățări care cântăreau chiar și 1,5 kg. Ca reprezentare, brățara este polispiralică, are capetele decorate cu plăci, care se termină cu capete de dragon înaripat. În cazul brățării 14 este un dragon special, o combinație dintre o reptilă și un mamifer. Brățara are lungimea desfășurată de 1,81 m, fiind printre cele mai lungi dintre cele care au fost recuperate, cea mai lungă având 2,88 m, dar majoritatea au dimensiuni mai mici. Este lucrată cu aceeași tehnică și cu aceleași unelte ca și brățările recuperate până acum. (...) Modelajul seamănă mai degrabă nu cu tehnica bijutierilor, ci cu tehnica fierarilor. Deci, aurul era la curtea acestui rege care a comandat brățările - că fără îndoială este vorba de comenzi regale - în cantitate atât de mare, încât își puteau permite să facă piese masive, nu goale pe dinăuntru cum erau bijuteriile romane, grecești sau celtice”, a declarat Târnoveanu, conform Agerpres.

„Brățara este 100% autentică”, a precizat Târnoveanu, la finalul unei conferințe de presă dedicate recuperării celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur descoperite ilegal în cadrul activităților de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munților Orăștiei și exportate ilegal de pe teritoriul României în cursul anilor 2000.

Foto sus: A paisprezecea brățară dacică de aur, descoperită ilegal în cadrul activităților de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munților Orăștiei (© Facebook / Muzeul Național de Istorie a României)

Mai multe pentru tine...