Un topor de piatră din Epoca Bronzului, descoperit în localitatea Albești (foto:  Facebook / Vasile Diaconu - archaeologist)

O descoperire din Epoca Bronzului, unică în estul României / FOTO

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 5 ianuarie 2024

Un topor de piatră din Epoca Bronzului, descoperit de arheologi în localitatea Albești, județul Botoșani, reprezintă un obiect unic în zona de est a României.

Toporul de piatră, descoperit în anul 2022, a fost spart în două bucăți, ulterior fiecare bucată a fost sau urma să fie reperforată pentru a fi refolosite, arată un studiu publicat de Vasile Diaconu, Constantin Aparaschivei, Daniela Alexandra Popescu și Liviu Gheorghe Popescu.

„O descoperire interesantă, realizată de colegul Constantin Aparaschivei, am reușit să o valorificăm într-un studiu care aduce o serie de lămuriri referitoare la materiile prime utilizate de comunitățile epocii bronzului pentru realizarea unor obiecte cu valoare simbolică. Știați că unele dintre obiectele de piatră ale epocii bronzului erau reutilizate? În studiul nostru găsiți detalii interesante despre un topor perforat, care s-a spart în două bucăți, iar ulterior fiecare bucată a fost sau urma să fie reperforată. Este un caz singular cunoscut până acum în estul României”, precizează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina personală de Facebook.

Foto:  Facebook / Vasile Diaconu - archaeologist
Foto: Facebook / Vasile Diaconu - archaeologist

„Cel mai probabil, după o perioadă de utilizare a toporului, acesta s-a spart în două jumătăți aproximativ egale, pe axul lung. Datorită calității și, probabil rarității materiei prime, dar având în vedere li valoarea artefactului (mai degrabă armă / simbol decât unealtă), cele două jumătăți ale toporului au fost atent șlefuite pe zona rupturii. Jumătatea intactă păstrează urmele unui început de perforare, pe o direcție perpendiculară pe perforația inițială, dinspre exterior, spre interior”, se precizează în studiul citat.

Foto:  Facebook / Vasile Diaconu - archaeologist
Foto: Facebook / Vasile Diaconu - archaeologist

Studiul poate fi accesat aici!